Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint Törökország próbálja szinten tartani a zsarolási potenciálját, ezért időről időre elenged néhány ezer migránst Görögország irányába.

 

Jelentősen meggyengült a török katonaság, rendőrség és titkosszolgálat vezetése, másrészt el is bizonytalanodtak a szervezetek a júliusi puccskísérletet követő tisztogatások következtében. Eközben a török kormányzat és a helyi kurd kisebbség erősen egymásnak feszül – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

 

 

 

 hirdetes_810x300  

Látszólag nincs rend

 

Az Európával kötött migrációs megállapodás kapcsán az elemző arról is beszélt, látszólag nincs rend Törökországban, ám a puccskísérlet utáni elbizonytalanodás ellenére is, Recep Tayyip Erdogan elnök és a vele szövetséges politikai erők keményen kézben tartják a hatalmat. A biztonságpolitikai szakértő szerint Törökország a jelenlegi katonai erejével képes lenne föltartóztatni a migránshullámot, és a mostaninál is aktívabban avatkozhatna be Szíriában, hogy vége legyen a polgárháborúnak – tette hozzá.

 

Zsarolás miatt jöhetnek a menekültek

 

Horváth József szerint ha Törökország megkapná az Európai Uniótól a vízummentességet, az új szintre emelné az európai biztonsági kockázatot, mert a törökök meginduló tömegével ugyanúgy be tudnának jönni a terrorszervezetekhez kötődő személyek, akár még többen is, mint most a migránsokkal.

 

A szakértő hozzátette, Törökország próbálja szinten tartani a zsarolási potenciálját, és elérni, hogy növekedjen a migránsok ott tartására kapott 3 milliárd eurós uniós támogatás. Célja érdekében időről időre, nem nagy számban, 1-2 ezer embert elenged Görögország irányába, hogy jelezze, milyen problémák adódnának abból, ha a nála tartózkodó menekülteket nem tudná visszatartani.

 

Ma reggel/M1

Nyitókép: combine.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!