Az Európai Uniónak a nemzetállamok erősítésével kell megújítania magát, „vagy megreformáljuk az EU-t vagy össze fog omlani” – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó lengyel jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnöke több európai lapnak adott vasárnapi interjújában.

 

nemzetállam az egyetlen intézmény, amely garantálni tudja a demokráciát, a szabadságot és kulturális sokszínűséget. Európa kulturális egyesülése viszont veszélyes folyamat, mert az degradációt jelent – vélekedett a lengyel politikus.

 

Jaroslaw Kaczynski kiállt Orbán Viktor mellett

 

 hirdetes_300x300  

Arra az újságírói kérdésre, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök által kezdeményezett kvótareferendum eredménytelen volt, Kaczynski így felelt:

 

“Nem gondolom, hogy Orbán veszített, bár egy 50 százalék feletti részvételi arány jobb lett volna”.

 

A lengyel politikus rávilágított: Brüsszelből a menekültválság kezelésére tett lengyel javaslatokra “keserű meglepetés” volt a válasz:

 

“Udvariasság Ankara felé és brutális szóhasználat Varsóval szemben”.

 

Lengyelország elutasítja a kvótákat

 

Lengyelország továbbra is elutasítja a kötelező betelepítési kvótarendszert.  Kaczynski szerint ugyanakkor az EU és Németország is gyakran elfelejti, hogy Lengyelország már több mint egymillió ukrán menekültet fogadott be.
Hozzáfűzte: ha valaki egy országba jön és ott is kíván élni, annak tiszteletben kell tartania a helyi törvényeket. Néhány európai állam, amely menekülteket fogadott be, elfeledkezett ezekről a szabályokról, és így konfliktusok keletkeztek. Egy további probléma a muszlim migránsok agresszivitása, amely különösen nők felé nyilvánul meg – vélekedett a PiS elnöke.

 

“Érezzük a nyomást, de nem engedünk”

 

– szögezte le Kaczynski arra az újságírói kérdésre felelve, miszerint Nyugat-Európa azzal vádolja Magyarországot és Lengyelországot, hogy kevés szolidaritást mutatnak a menekültkérdésben.

 

A lengyel kormánypárt vezetője szerint a menekültválság kialakulása Angela Merkel német kancellár véletlenszerű döntéseire vezethető vissza. Egy másik ok, hogy meghívta a menekülteket Európába az uniós partnerei előzetes megkérdezése nélkül abban a meggyőződésében állhat, hogy a német gazdaság profitálni fog ebből, ez azonban téves – fogalmazott Kaczynski.

 

hirado.hu

 

Nyitókép: hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!