Az Európai Unió tagországainak egy napra le kellene zárniuk a schengeni határaikat, hogy demonstrálják, egyebek mellett milyen előnyökkel jár az uniós tagság, és az emberek megtanulják értékelni az övezeten belüli vízummentes utazást – jelentette ki Xavier Bettel luxemburgi kormányfő.

 

„A határok egy napra történő lezárása megmutatná az embereknek, mit jelent két órát várakozni arra, hogy beléphessenek Olaszországba vagy Spanyolországba, és az, hogy mindenhol ellenőrzések vannak. Egyetlen nap, hogy megtapasztalják, milyen lenne kikerülni Európából”

 

– közölte a luxemburgi miniszterelnök egy hétfői párizsi konferencián.

 

„Borzalmas, amit javaslok, de arra jó lenne, hogy az állampolgárok megértsék, milyen előnyökkel is jár az EU-tagság”

 

 hirdetes_810x300  

Az uniós ügyekre szakosodott Euractiv hírportál tájékoztatása szerint Xavier Bettel a magyarországi kvótareferendumról is beszélt, és aggodalmát fejezte ki annak a végeredményével kapcsolatban. „A szolidaritás európai értékeit nem lehet hibajavítóval kitörölni” – fogalmazott.

 

Kijelentette, hogy „a közösségi szellem hiánya az európai vezetők részéről megakasztotta az Európa-projektet (…) A közös munka és az összefogás egyszerűen nem létezik, mindenre nemzeti dimenzióból tekintenek”. „Úgy beszélnek Brüsszelről, mint egy UFO-ról, Brüsszel azonban mi vagyunk” – tette hozzá.

 

Felszólalásában Bettel a Brexit kapcsán hangsúlyozta, hogy az EU-nak határozottnak kell maradnia, és ragaszkodnia kell ahhoz, hogy az egységes belső piachoz való hozzáférés érdekében London fogadja el a személyek mozgásának szabadságát, mert a kettő elválaszthatatlan egymástól.

 

Mint mondta, Európa nem lehet a la carte menü, amelyből az ember kiválasztja a számára hasznos részeket, a többit pedig figyelmen kívül hagyja. „Nem a Facebookon vagyunk, ahol van +bonyolult kapcsolatban+ státus” – szögezte le a luxemburgi miniszterelnök.

 

MTI

Nyitókép: RP-online.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!