A könyörtelen erőszak elől menekülő szíriaik számára nem sok lehetőség maradt. A Szíriával szomszédos országok elzárták a legtöbb menekülési útvonalat, így százezrek kerültek csapdába saját országukban – kezde elemző cikkét a Politico.eu brüsszeli hírportál.

 

A cikk szerzője fordulatnak nevezte Törökország menekültpolitikáját, amely évekig hagyta, hogy menekültek milliói lépjék át határait. Ez ráadásul nem kevés feszültséget szült az EU és Törökország között. Ez utóbbi ugyanis nehezményezi, hogy míg Törökország 2,7 millió szír migránst fogadott be, Európa „falakat emel” és „bezárja kapuit”.

 

A változás a török-szír határon épülő 900 kilométer hosszú gigantikus falban nyilvánul meg. Ennek a falnak egy 200 kilométeres szakasza már elkészült – és az építést nem ma, hanem már két évvel ezelőtt elkezdték.

 

 hirdetes_300x300  

A fal megépülésével csak két belépési pont marad nyitva a migránsok előtt a török-szír határon.

 

A török szigorítások hátterében állnak a közelmúltban történt terrocselekmények is, melyek száma a migráció fokozódásával és a szír polgárháborúba történő beavatkozással növekedett meg.

 

Közben a menekülteket képviselő civil szervezetek arra szólították fel a török kormányt, hogy nyissa meg a határokat a menekültek előtt, bár a már Törökországban lévő migránsok legnagyobb része zsúlfolt menkülttáborokban él.

 

A török fal valószínűleg beváltja a hozzá fűzött reményeket – Európában is. Az ENSZ statisztikája szerint görög-török határ lezárásával az illegálisan az EU-ba érkező migránsok száma 40 százalékkal csökkent.

 

Ez nem hatja meg a menekültjogi csoportokat, akik szerint a fal építése és a határon való átlépés megakadályozása ellentétes a nemzetközi jog „visszaküldés tilalma” elvével. Ez azonban csak háborús menekültekre vagy természeti katasztrófa miatt menekülőkre érvényes, a gazdasági migránsokra nem.

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: youtube.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!