Legyőzve a legnagyobb vetélytársnak számító montenegrói Herceg Novi városát, a vajdasági Újvidék elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet 2021-re – írja a magyarszo.com.

 

A szerb ipar és pénzügy legfontosabb központja Szerbia második legnagyobb városa Belgrád után, jelentős magyar kisebbséggel (nagyjából 11,5 ezer fő, sőt, közel 1700 szlovák is él itt).

 

A cím odaítélésével kapcsolatos döntés az Újvidék 2021 projekt brüsszeli prezentációját követően született meg. Vajdaság mellett Újvidék is bemutatkozott a Brüsszelben megrendezett 14. Régiók és városok európai hete nevű, háromnapos rendezvényen.

 

 hirdetes_810x300  

Nemanja Milenković projektumszervező azt hangsúlyozta, hogy minden újvidéki polgár számára fontos eredményről beszélhetünk. A titulus, mint közölte, óriási lehetőségeket nyit meg nem csupán a város, hanem az egész ország előtt. Hozzátette: a fejlődés lehetősége ez, ráadásul nem csupán a kultúra területén, hanem az idegenforgalom és más gazdasági ágazatok tekintetében is.

 

Újvidék és Temesvár mellet még egy görögországi város is kulturális főváros lehet, ezt a települést majd november folyamán jelöli ki a bírálóbizottság.

 

MagyarSzó.com

Nyitókép: panoramio.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!