Jövőnket az Európai Unióban látjuk – mondta Andrej Kiska köztársasági elnök a Visegrádi Négyek államfői találkozója utáni közös sajtótájékoztatón. A visegrádi elnöki csúcsra a lengyelországi Rzeszów-ban került sor október 15-én, szombaton Andrej Kiska szlovák, Áder János magyar, Miloš Zeman cseh és Andrzej Duda lengyel államfők részvételével. A csúcson ott volt Maroš Šefčovič az Európai Bizottság energetikai unióért felelős alelnöke is.

 

„Még köztünk, államfők között is eltérő nézetek uralkodnak egyes kérdésekben. Eltérő a véleményünk arról, hogy milyen erős Európát akarunk, milyen is legyen az Európai Bizottság feladatköre. De ez rendben van, mert beszélnünk kell egymással, mert empátiával kell viseltetnünk egymás iránt, és bizonyos dolgokat igyekeznünk kell kölcsönösen megérteni és megmagyarázni. Ez a legfontosabb.”

 

Mondta a szlovák köztársasági elnök utalva a Brüsszelnek címzett kritikák miatt kialakult csoporton belüli nézeteltérésekre (erről bővebben itt )

 

A fiatalok külföldre távozásának problémakörét illetően is tárgyaltak az államfők. Kiska szerint az életkörülményeik miatti csalódás, az oktatás színvonala és az érvényesülési lehetőségek hiánya áll a negatív tendenciák mögött.

 hirdetes_300x300  

 

download_v4_elnokok_mti
Kettő plusz kettő. Középen a Andrzej Duda lengyel és Áder János magyar államfő, két szélén Miloš Zeman cseh (balra) és Andrej Kiska szlovák államfők. Európai ügyekben Magyarország és Lengyelország jobban megértik megymást. Forrás: MTI

 

Északi Áramlat 2 – 630 millió euró a tét

 

Az államfők közti találkozón szó esett az Északi Áramlat 2 gázvezetékről is, ami Közép-Európát elkerülve a Balti-tengeren keresztül kötné össze Oroszországot Németországgal.

 

„Mindannyian ellenezzük az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítését, és nagy aggodalommal tölt el minket Ukrajna jövője, ha a gázvezeték mégis megépülne”

 

mondta Kiska, hozzátéve, hogy Szlovákia nem függhet kizárólag az orosz földgáztól, más országoktól is importálnia kéne forrásai diverzifikálása érdekében.

 

Az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítése ütközik Szlovákia érdekeivel. Szlovákia ugyanis egyike az EU ellátását biztosító orosz földgázimport két fő belépési pontjának (a másik a Balti-tenger felé kerülő Nord Stream vagy Északi Áramlat 1). Ez jelentős bevételekhez juttatja a szlovák költségvetést, számszerűleg kb. 630 millió euró értékben.

 

Az ukrán gázviták majd a máig zajló katonai konfliktusok miatt azonban Oroszország a Szlovákián keresztül vezető Eustream gázvezetéket légkésőbb 2020-ig szeretné leállítani, ezzel kiiktatva a képletből Ukrajnát – és a szlovák kormány elesik 630 millió eurótól. (A témával bővebben ebben a cikkünkben foglalkozunk).

 

Az Északi Áramlat 1 és 2. Forrás: nord-stream2.com
Az Északi Áramlat 1 és 2. Forrás: nord-stream2.com

 

Áder: a V4 történelmének legmeghatározóbb fogalma a szabadság

 

Áder János magyar államfő úgy nyilatkozott

 

A biztonság kérdésében a visegrádi országoknak (V4) a következő években ugyanolyan következetességre lesz szükségük, mint amilyennel korábban a szabadságukért harcoltak.

 

Áder hangsúlyozta: a migráció problémája nem fog megoldódni rövid időn belül, részben a háborúk miatt, részben a klímaváltozásból adódóan újabb és újabb emberek kényszerülhetnek otthonuk elhagyására. A megelőzés elősegítése pedig nemcsak az EU felelőssége, hanem az olyan fejlett országoké is, mint az Egyesült Államok, Ausztrália, sőt, Kína.

 

 

download_mti
Balról jobbra: Áder János magyar, Andrej Kiska szlovák, Andrzej Duda lengyel és Miloš Zeman cseh államfő. Forrás: MTI

 

 

Teraz.sk, MTI, Körkép.sk

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!