A cseh állam négy legnagyobb közjogi méltósága elhatárolódott a cseh kulturális miniszter, Daniel Herman és a dalai láma találkozójától.

 

Miloš Zeman államfő, Bohuslav Sobotka kormányfő, Milan Štěch a felsőház elnöke és Jan Hamáček a képviselőház elnöke közös nyilatkozatban határolódott el Herman és a dalai láma találkozójának tényétől, és a kulturális miniszter tettét személyes cselekedetnek minősítették, ami nem tükrözi a kormány véleményét. Egyúttal megerősítették, hogy Tibetet Kína elválaszthatatlan részének tekintik.

 

A négy közjogi méltóság a közös nyilatkozatban leszögezi, hogy a Cseh Köztársaság hosszútávú politikáját a két ország közti stratégiai partnerség elve alapján valósítja meg és a Kínai Népköztársaság területi egységét sérthetetlennek tartja.

 

 hirdetes_810x300  

A cseh kulturális miniszter elmondta, hogy a dalai lámával a Fórum 2000 nevű nemzetközi konferencián találkozott, és csak azért fogadta a tibeti szellemi vezetőt, mert a minisztérium hatáskörébe tartoznak a vallási ügyek is.

 

Egyébként több magas rangú politikus és tisztségviselő is jelen volt az ominózus találkozón, többek között Jan Bartošek, a képviselőház alelnöke és Miluše Horská, a felsőház alelnöke is.

 

Teraz.sk

Nyitókép: A képen a dalai láma és a cseh kulturális miniszter Daniel Herman. Forrás: Aktualne.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!