Julian King, biztonsági unióért felelős biztos Moszul visszafoglalásának következményeire figyelmeztetett. Az iraki város jelenleg az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellenőrzése alatt van, az iraki hadsereg pedig tegnap kezdte meg offenzíváját, amelynek része a város ostroma is.

 

King szerint Moszul visszafoglalása a dühös dzsihadista harcosok visszatérést jelenti Európába, és bár a tömeges visszatérés nem valószínű, Európának fel kell készülnie erre az eshetőségre is – írja a Die Welt internetes kiadása.

 

„… az észak-iraki Moszul városának bevétele az IÁ harcosok visszatéréséhez vezethet Európában, és erre a veszélyes eshetőségre fel kell készülnünk.”

 

Mondta az uniós biztos, majd így folytatta:

 hirdetes_400x285  

 

„Körülbelül 2500 Európából kiutazott IÁ harcos tartózkodik jelenleg a harcmezőkön. A hasonló esetek, mint amilyen Afganisztán volt, azt mutatják, hogy közülük néhányan végül visszatérnek, [annak ellenére, hogy] néányan elesnek a harcokban vagy máshol folytatják azt”

 

Moszul az utolsó olyan iraki város, ami még az IÁ kezén van. 2014-es elfoglalása óta ez volt a terrorszervezet egyik legfontosabb bástyája.

 

Az iraki hadsereg moszul közelében. Forrás: nbcnews.com
Az iraki hadsereg Moszul közelében. Forrás: nbcnews.com

 

King saját elmondása szerint nem akar kockáztatni.

 

„Még a kis számú [dzsihadista oldalon harcoló] résztvevő is komoly fenyegetés, és erre fel kell készülnünk. (…)”

 

Mondta King hozzátéve, hogy a célja minimalizálni a terroristák cselekvőképességét a megfelelő intézkedések révén.

 

Az uniós biztos ide sorolja a személyi igazolványok szigorúbb ellenőrzését is.

 

„Jelen pillanatban az EU külső határainál az útlevél-ellenőrzések könnyen megkerülhetők hamis dokumentumok felmutatásával”

 

dbelo200906300221_hirado_hu
Biometrikus azonosítókkal ellátotott útlevele nem mindenkinek van. Ráadásul az útlevél ugyan lehet hamisítás mentes, az adatbázis azonban feltörhető. Ezzel kapcsolatban egy másik paradox helyzet: a törökök által követelt vízummentességgel az a gond, hogy csak nagyon kevesek rendelkeznek biometrikus útlevelekkel, ami a vízummentesség elsőszámú feltétele. Forrás: Hirado.hu

 

King jelezte azt is, hogy az útlevél-ellenőrzések még mindig az egyes tagországok kompetenciájába tartozik, az Európai Bizottság javaslatokat fog tenni még az idén az igazolványok hitelességének hathatósabb ellenőrzésére.

 

„Biztonsági okokból ellenőrizni kéne a házasságleveleket és a születési bizonyítványokat – azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a személyi igazolvány vagy az útlevél kiváltható. (…)”

 

King arról is beszélt, hogy a személyi igazolványokat ugyanolyan nehezen hamisítható formában kellene kiállítani, mint az útleveleket.

 

Körkép.sk

Nyitókép: radiomoscow.wordpress.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!