Julian Assange internetét lekapcsolta az ecuadori kormány. Ecuador londoni nagykövetségén politikai menedékjogot szerző Assange az alapítója a sok-sok titkos vagy eltitkolt katonai és politikai dokumentumot és e-mailt kiszivárogtató Wikileaksnek.

 

Az ecuadori kormány arra hivatkozva fosztotta meg védencét az internettől, hogy országuk nem kíván más országok belügyeibe avatkozni, márpedig Assange esetében fenn áll a lehetősége, hogy beavatkozik az amerikai elnökválasztás menetébe.

 

„Ecuador nem kíván más országok belügyeibe avatkozni (…), de az elmúlt hetekben a Wikileaks számos dokumentumot tett közzé, ami kihat az amerikai elnökválasztás lefolyására”

 

Nyilatkozta a dél-amerikai ország kormánya azzal, hogy a menedékjogától nem fosztják meg Assange-t.

 hirdetes_810x300  

 

Clinton megint nem vigyázott a maileire

 

Épp azután vágták el Assange-t a világhálótól, hogy a Wikileaks e-maileket hozott nyilvánosságra Nemzeti Demokrata Bizottság és Hillary Clinton kampánytanácsadójának e-mail fiókjából. A Demokrata Párt állítja, hogy az információkat orosz hackerek lopták el azzal a céllal, hogy Donald Trump javára befolyásolják az elnökválasztást.

 

Assange az USA-ban körözés alatt áll kémkedés miatt. 2010-ben ugyanis nyilvánosságra hozta a  Chelsea Manning nevű amerikai katonától kapott információkat. Manning sokezer oldalnyi adatot szivárogtatott ki Assangenak, köztük egy videót is, amelyen egy amerikai harci helikopter személyzete civilekre lő Bagdadban. A támadásban a Reuters-hírügynökség két riportere is életét vesztette.

 

Manninget 35 év bönrtönre ítélték kémkedés miatt, Assange pedig menekülni kényszerült.

 

TheGuardian.com, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!