Donald Trump republikánus elnökjelölt az amerikai demokráciát ássa alá azzal, hogy nem akarja elfogadni az elnökválasztás eredményét – mondta Barack Obama amerikai elnök egy kampányrendezvényen.

 

Amennyiben Trump nem győz, jogi lépésekhez folyamodik

 

A Demokrata Párthoz tartozó elnök pártjának jelöltje, Hillary Clinton mellett kampányolt a déli államban. Beszédében az elnök kitért arra, hogy szerdán este Trump az elnökjelölti vitán Las Vegasban nem akarta kinyilvánítani, hogy elfogadja-e majd az elnökválasztás eredményét, csütörtökön pedig Ohióban kampányolva már úgy fogalmazott, hogy elfogadja az eredményt, de csakis akkor, ha ő győz, ellenkező esetben fenntartja magának a jogot a jogi lépésekre is. Obama szerint ezzel a demokráciát ássa alá a republikánus jelölt.

 

  hirdetes_300x300   

“Amikor kétséget ébresztesz az emberekben a választás legitimitását illetően, azzal aláásod demokráciánkat”

 

figyelmeztetett az elnök, s egyúttal a választásra való mozgósításra szólította fel az embereket, hogy Hillary Clinton győzelme nagyarányú legyen, s ne maradjon lehetőség az eredmény vitatására.

 

Ha vesztesz, akkor gratulálsz az ellenfelednek

 

Obama felhívta a figyelmet arra is, hogy az amerikai történelemben még nem fordult elő, hogy az egyik nagy párt elnökjelöltje azt sugalmazta volna, hogy nem fogadja majd el a választási eredményt.

 

“Ez nem nevetséges, ez súlyos dolog. Győzni persze jobb, de amikor vesztesz, akkor gratulálsz az ellenfelednek. A demokrácia így működik”

 

hangsúlyozta.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: emiral.ro

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!