A Barroso-botrány után az Európai Bizottság jelenlegi elnöke, Jean-Claude Juncker a testület tagjaira vonatkozó etikai kódex jelentős módosítását jelentette be. Az Európai Bizottság tagjai a megbízatásuk lejárta után két évig, az elnök három évig kizárólag a testület engedélyével helyezkedhetnek el valahol.

 

Szigorítanák az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó etikai kódex szabályait – közölte a testületet vezető Jean-Claude Juncker.  Előzőleg komoly felháborodást keltett, hogy José Manuel Barroso, a brüsszeli testület korábbi elnöke állást vállalt a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál.

 

Két évig csak engedéllyel

 

A jelenlegi szabályok szerint az Európai Bizottság tagjai a megbízatásuk lejárta után 18 hónapig kizárólag a testület engedélyével helyezkedhetnek el valahol. A javaslat értelmében kiterjesztenék ezt az időszakot: az uniós biztosok esetében két évre, a bizottság elnökének esetében pedig három évre.

 hirdetes_300x300  

 

„A korábbi bizottsági tagokkal kapcsolatos tapasztalatok alapján úgy érzem, hogy a magatartási kódex szigorítására lenne szükség az esetleges összeférhetetlenség elkerülésére szolgáló, lehető legmagasabb szintű követelmények megállapítása érdekében”

 

fogalmazott Juncker.

 

“Különösképpen a bizottság elnöke esetében hosszabbítanám meg a várakozási időszakot. A szigorúbb szabályok önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy minden esetben elfogadható etikus magatartást eredményezzenek, azonban kitűnő kiindulási pontot jelentenek”

 

tette hozzá.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!