Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje Ausztriában is népszavazást szorgalmazna az EU-tagságról, ha Nagy-Britannia távozása után az uniós döntéshozatal központosítottabbá válik.

 

Hofer a jelenleginél jobb EU-t szeretne

 

Hofer a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: fontosnak tartja az Európai Uniót Ausztria számára, de “a jelenleginél jobb EU-t” szeretne. Hozzátette: ha az ausztriai elnökválasztás december 4-re halasztott második fordulójában államfővé választják, azt semmiképpen sem lehetne úgy tekinteni, hogy az osztrák választók Ausztria EU-tagsága ellen szavaztak.

 

 hirdetes_810x300  

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy két tényező késztetné őt az osztrák EU-tagságról vallott nézeteinek megváltoztatására. Az egyik az, ha a jövőben döntés születne Törökország felvételéről az Európai Unióba, a másik pedig az, ha Nagy-Britannia kilépésére válaszul az EU döntéshozatali szerkezete a jelenleginél központosítottabbá válnék a tagállami parlamentek jogköreinek csorbításával, és ha az EU-t e folyamat eredményeként úgy irányítanák, mint egy országot.

 

Hofer szerint ebben az esetben Ausztriában is népszavazást kellene tartani, mert ez alkotmányos változást jelentene.

 

Forrás: BBC/MTI

Nyitókép: telegraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!