Nemcsak az orosz fővárosban, hanem Nyugat-Európában is megmozdította az embereket Fidel Castro halálhíre. Madridban a kommunista diktátor hívei és kubai emigránsok, illetve leszármazottaik is utcára vonultak, hogy kifejezzék jó vagy rossz érzéseiket.

 

“Le Fidel Castróval, éljen a szabad Kuba!” – mondta egy férfi, aki maga is kubai. A politikai foglyok szabadon engedését követelte, és azt, hogy Kubában végre demokrácia legyen. Castro híveinek egyikét elszomorította a halálhír, habár tudták, hogy ez a nap egyszer eljön. Szerinte Castro nagy ember volt, beírta magát a történelembe.

 

A spanyol kormányfő, Mariano Rajoy is közzétett egy szűkszavű részvétnyilvánítást a Twitteren. Ebben egy fél mondat erejéig tér csak ki Castróra mondván, hogy történelmi jelentősége vitathatatlan.Nagy-Britanniában az ellenzéki Munkáspárt elnökét kérdezték leginkább Fidel Castro halála miatt.

 

 hirdetes_810x300  

Jeremy Corbyn a kubai vezér érdemeit sorolta.Szerinte Kubában ámulatba ejtő az oktatás és az egészségügy, úgyhogy ez igazolja Fidel Castrót, aki egy nagy formátumú politikus volt. Azt mondta, egyedül Castro kampányolt az apartheid ellen, és egy egészen más nyelvezetet, értékrendet vitt a nemzetközi politikába.

 

 

A francia köztársasági elnököt Madagaszkáron, egy frankofón konferencián érte Fidel Castro halálhíre szombaton.Arról beszélt ottani felszólalásában, hogy Castro mindig mindent megtett, hogy megvédje Kubát a külső nyomástól, de a gazdasági embargó végül is megroppantotta az országot. És bár ő, vagyis Francois Hollande többször is bírálta a kubai vezetést, amiért semmibe veszi az emberi szabadságjogokat, az embargóval sosem értett egyet, azt mindig is egy tűrhetetlenül egyoldalú döntésnek tartotta.

 

hu.euronews.com
kép: AFP/index.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!