Föderális Európa helyett „nemzetek Európáját” kívánja létrehozni a vasárnap megválasztott francia jobbközép jelöltje, Francois Fillon, aki Németországon kívül újra saját országát szeretné a szövetség vezető pozíciójában látni.

 

Európának nincs szüksége arra, hogy valaki „újraindítsa”

 

Szuverén Franciaországot és tiszteletet követelt minden európai nemzetnek a vasárnap megválasztott francia jobbközép jelöltje, Francois Fillon. A konzervatív politikus győzelme után kijelentette, hogy hazájának mindene megvan ahhoz, hogy egy modern, vezető európai országgá váljon.

 

 hirdetes_300x300  

“Először is tegyük félre a föderális Európa álmát”

 

olvashatjuk Fillon múlt heti írásában is, melyet a francia Le Monde napilap közölt. A konzervatív párt jelöltje leszögezte: Európának nincs szüksége arra, hogy valaki “újraindítsa”, a szerződéseken sem kell változtatni, de pár alapvető változtatás nélkül nem lehet garantálni az EU jövőbeli sikereit.

 

Fillon aggódását fejezte ki amiatt, hogy az uniós intézkedések nem járnak politikai eredményekkel. A stratégiai prioritásokat szerinte elrontották a brüsszeli vezetők. Ő személy szerint három fontos pontra koncentrálna: a biztonságra, a közös valutára és a befektetésekre. Ezen felül szigorúbb határellenőrzést sürgetett az uniós határokon, és a közös védelmet is megerősítené.

 

Német-francia konfliktus a láthatáron

 

Nézeteivel azonban maga ellen fordíthatja a többi uniós országot, közülük a legbefolyásosabb nemzetet, Németországot is. A legfontosabb ellentmondás az orosz szankciók terén mutatkozott meg: Fillon leszavazta azokat az uniós javaslatokat, melyek gazdasági kárt okoztak volna Franciaországnak.

 

05650172
Fotó: EPA/YOAN VALAT

 

Fillon viszont nyíltan beszélt az oroszokhoz fűződő gazdasági kapcsolatokról: “Oroszország a világ leghatalmasabb országa, és mi folyamatosan csak Ázsia felé lökjük őket” – mondta múlt héten, és abszurdnak nevezte az uniós álláspontot.

 

Ezért lehet Fillon a végső befutó

 

A Le Figaro című napilap üdvözölte, hogy  egy egyszerre (gazdaságilag) liberális és (értékrendszerében) konzervatív “messziről érkező hullám” győzött a jobboldali előválasztáson. A konzervatív lap szerint Fillon tehetsége abban rejlik, hogy érzékelte a jobboldalnak ezt a kettős, konzervatív és liberális elvárását, és meg is tudja azt testesíteni.

 

A Le Figaro szerint Fillon győzelme azt mutatja, hogy a jobboldal az alapokhoz szeretne visszatérni.

 

“Francois Fillon nem azt mondta el nyugodtan a franciáknak, amit hallani szeretnének, hanem azt, amit meg kell hallaniuk a saját érdekükben”

 

írta a lap, amely szerint Fillonnak saját táborán túl is össze kell majd fognia a franciákat, az elnökválasztási kampány pedig azért lesz ellentéte az előválasztási kampánynak, mert míg az utóbbiban Fillon volt a meglepetésember, mostantól ő számít a favoritnak.

 

EU Observer

Nyitókép: UMP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!