Donald Trump megválasztott republikánus elnök azt állította vasárnap, hogy megnyerte volna a leadott szavazatok többségét is a november 8-i elnökválasztáson, ha három szövetségi államban nem csaltak volna.

 

Trump közölte, hogy New Hampshire-ben, Virginiában és Kaliforniában elcsalták a szavazók által leadott voksok arányát, mert ezekben az államokban illegális bevándorlók is voksoltak, nekik pedig nincs is szavazati joguk. Bizonyítékokról azonban nem tett említést.

 

A megválasztott elnök vasárnap egy sor Twitter-üzenetben reagált arra, hogy három szövetségi államban újraszámolják a szavazatokat. Ez a Zöldek volt elnökjelöltjének, Jill Steinnek a kérésére történik, és Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje is csatlakozott az újraszámlálást támogatókhoz.

 

 hirdetes_810x300  

Pennsylvania, Michigan és Wisconsin

 

Stein pénteken jelentette be, hogy Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban kéri az újraszámlálást, s a költségek fedezéséhez össze is gyűjtött 3,8 millió dollárt. Azt mondta, nincs ugyan bizonyítéka arra, hogy az említett államokban csaltak volna, de mivel Donald Trump azokban a körzetekben győzött, ahol elektronikusan történt a voksolás, ő aggódik, hogy ez esetleg azért alakult így, mert külföldi hackerek behatolhattak a számítógépes rendszerbe és befolyásolhatták a választási eredményt.

 

A Zöldek volt elnökjelöltje azt is hozzátette: nem Donald Trump elnökségének aláásása a célja, hanem a választási eredmények megnyugtató tisztázása. Napokig tartó hallgatás után Hillary Clinton és csapata is csatlakozott az újraszámláláshoz, s Clinton egyik ügyvédje, Marc Elias jelezte: a Clinton-csapat is tevékenyen részt vesz a voksok újraszámlálásában. A The Washington Post vasárnap az internetes kiadásában idézte Eliast, aki azt állította: Clinton kampánycsapata több száz üzenetet, elektronikus levelet, telefonhívást kapott, amelyben az újraszámlálást sürgetik az említett három szövetségi államban.

 

A demokraták is megosztottak az újraszámlálás miatt

 

Az újraszámlálás erőltetése megosztja a demokratákat is. Bernie Sanders szenátor, aki Clinton vetélytársa volt a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben, vasárnap több televízióban is nyilatkozott. S bár leszögezte, hogy az újraszámlálás kéréséhez mindenkinek joga van, az ABC televízióban például fontosnak tartotta hangsúlyozni: „az újraszámlálást nem a demokraták csinálják. Ezt a Zöld Párt kezdeményezte”. Sanders szenátor szerint az újraszámlálás „nem nagy ügy”, és lényegében nem változtat az elnökválasztás végeredményén.

 

Hasonlóképpen nyilatkoztak politikai elemzők is. Larry Sabato, a Virginia Egyetem politológus-professzora az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) és a CBS-ben egyaránt azt fejtegette, hogy az újraszámlálás nem változtat az eredményen. Richard Hasen, a Kalifornia Egyetem választási joggal foglalkozó professzora a The Washington Postnak adott interjújában hangsúlyozta, hogy nincs esély a választási eredmény megváltoztatására.

 

Trump Twitter-offenzívát indított

 

Donald Trump szombaton közzétett első Twitter-üzeneteiben még csak azt írta:

 

„szomorú” az ügy, Jill Stein kezdeményezése átverés, és csak arra jó, hogy Stein „megtömje a saját zsebét”.

 

Vasárnap azonban – miután kiderült, hogy Clinton is támogatja az újraszámlálást – valóságos Twitter-offenzívát indított, sorozatban tizenkét bejegyzést téve közzé az ügyben.

 

Az egyikben újraközölte Clinton vereséget elfogadó beszédét, amelyben Clinton a többi között azt mondja híveinek: el kell fogadniuk, hogy „Donald Trump lesz az elnökünk”. Egy másik üzenetében Clinton azon mondatait idézi, amelyekkel őt, azaz Donald Trumpot ostorozta, mondván, ha nem akarná elfogadni a választási eredményt, azzal aláásná az amerikai demokrácia alapjait.

 

Obama: az eredmények pontosan tükrözik a nép akaratát

 

Az Obama-kormányzat egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője még szombaton azt mondta a Politico című lapnak, hogy kitartanak a választási eredmények mellett, „amelyek pontosan tükrözik az amerikai nép akaratát”. Majd hozzátette:

 

„A szövetségi kormány nem észlelte semmi jelét a választási folyamat megakasztását célzó számítógépes bűnözésnek, s úgy gondoljuk, hogy a választásaink szabadok és korrektek voltak.”

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!