Mi úgy látjuk, Orbán Viktor nagyszerű vezető, világszerte az egyik legjobb. Olyan, aki a józan ész talaján áll – mondja Jeffrey D. Gordon, Donald Trump megválasztott amerikai elnök külpolitikai tanácsadója a Mandinernek.

 

A magyar hírportál az amerikai-magyar kapcsolatokról, Trump céljairól és azok változásairól beszélgetett a leendő amerikai elnök tanácsadójával, aki szerint Mr. Trump csapatában mély csodálat és tisztelet van Orbán Viktor felé. Egyrészt a magyar miniszterelnök kijelentése miatt, miszerint Európa számára Trump lenne jobb, másrészt pedig Orbán álláspontja miatt a migrációval kapcsolatban.

 

Gordon arra a kérdésre, hogy Trump elnökségével véget ér-e a politikailag korrekt világ, vagy csak szavakban lesz újdonság azt válaszolta, hogy

 

 hirdetes_300x300  

„Mr. Trump teljesen friss levegőt hoz a politikába, ez biztos”

 

Később hozzátette:

 

„Új megközelítéseket keres és nagyon jól teszi. Az embereknek talán szükségük is van ilyen ébresztőkre: hé, a saját zászlódat égetni nem normális dolog. Ha amerikai vagy, mindazokkal a jogokkal és lehetőségekkel, amelyek megilletnek, nem oké, ha elégeted éppen azt, ami ezeket a jogokat és lehetőségeket jelképezi.”

 

fotó: mandiner.hu
fotó: mandiner.hu

 

Gordon szerint nem véletlen, hogy Trump olyan sikeres volt az elnökválasztási kampány során, hiszen évtizedek óta közéleti figura volt, és a progresszív média is szerette, mert nézettséget hozott – igaz utóbb már bánták, hogy ekkora helyet biztosítottak neki.

 

„Mr. Trump remekül érti, hogyan kell az üzenetét átjuttatnia a médián”

 

A NATO-val kapcsolatos kérdésre Gordon elmondta, hogy Amerika elsődleges álláspontja, hogya szövetség tagállamai tartsák be azt a vállalást, miszerint a GDP-jük 2 százalékát öltség védelmi kiadásokra.

 

„Miközben Amerika még mindig a világ első számú katonai hatalma, 20 billió dollár adósságunk van, az infrastruktúránk romokban: egyedül nem fogjuk bírni”

 

Szerinte fontos, hogy a tagállamok nagyobb szerepet vállaljanak a szövetségben, hogy eleget tehessenek a legnagyobb kihívásnak. Ami

 

„A radikális iszlám elleni harc (…).Nem csak a terroristák tartoznak ide, de Irán is, amelyet rá kell szorítani, hogy felhagyjon nukleáris kísérleteivel. Diplomáciai és gazdasági eszközökkel kell ezt elérnünk, nem fegyverekkel, de el kell érnünk. (…) Márpedig ha Irán szert tesz atomfegyverre, akkor Törökország, Egyiptom, a szaúdiak, mindenki szerezni fog magának. Ennek beláthatatlan következményei lennének.”

 

fotó: mandiner.hu
fotó: mandiner.hu

 

Az ENSZ-főtitkár korábban kijelentette, hogy a migráció nem probléma, hanem megoldás, és a politikusoknak nem a választóikra kellene hallgatniuk, hanem elvekre és értékekre. Ezzel kapcsolatban Gordon elmondta, hogy

 

„Minden politikusnak az a dolga, hogy a saját országát tegye az első helyre. A józan ész ezt diktálja. Nem azt, hogy a saját hazád fölé helyezz bármilyen szervezetet. A migrációról pedig: 7,3 milliárd ember él a Földön. Amerika és Európa nem sokkal több mint egymilliárd ember hazája. Ezek a legjobb helyek a bolygón. Azért, mert felépítettük őket. Egyiptomban eközben majdnem 90 millió ember él, miközben az emberi életre alkalmas terület nem nagyobb mint Massachusetts. Mi lenne, ha Massachusettsbe zsúfolnánk 90 millió embert? Káosz.”

 

Gordon szerint az migrációs hullám megállítása érdekében Európának a migránsokat Líbiába kéne visszaszállítani és nem Lampedusába.

 

„[Kérdező:] Ez pont az, amit Orbán mond.

 

[Gordon:] Tudom, többek között ez az, amiért egyike a kedvenc vezetőimnek. Donald Trump is így van ezzel. Orbán bátor vezető, aki a józan ész talaján áll. A világ pedig fel fog ébredni és rá fog jönni, hogy neki és Mr. Trumpnak igaza van. Ebbe az irányba mennek a dolgok. Ahogy ugyanis Európa a migrációs válságot kezelte, az katasztrofális volt. Ezen változtatni kell.

 

 

Mandiner.hu

Nyitókép: mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!