Ausztriában nem csak az autópálya-matricák és a parkolójegyek drágultak, hanem a közúti bírságok is. Ha valaki túllépi a zöldzónákban a megengedett sebességet, akár az autóját is elvesztheti. A zöldzónákban (IG-L zónák) ökológiai indokokból korlátozták a sebességhatárt.

 

Ezeken a szakaszokon tehát nem a gyorshajtásért kaphat az ember súlyos bírságot, de környezeti károkozásért is – ez pedig akár 2000 eurós büntetést is jelenthet, ráadásul a rendőrségnek joga van elkobozni az autót 24 órára. Ez utóbbit megoldhatják úgy, hogy egyszerűen elveszik a slusszkulcsot, vagy kerékbilincset tesznek autónkra.

 

Az autópálya-matricák 0,8 százalékkal drágulnak, a szomszédban elektronikus matricákat csak idén decemberben vezetnek majd be.

 

 hirdetes_400x285  

Az osztrák rendőröknek januártól eléggé kiszélesedett a bírságolási jogköre: fényképeik már nem csak a sebességtúllépést bizonyítják, hanem az esetleges mobilhasználatot is, vagy a biztonsági öv használatának hiányát.

 

A radar azt is rögzítheti, ha többen utaznak az autóban a megengedettnél, értlemszerűen ezért is súlyos pénzbírság jár.

 

A parkolási bírságok is drágulnak. Bécsben az elvontatásért 242 helyett 264 euró illetéket kell fizetni január 1-jétől, a forgalomkorlátozásért járó büntetés nagysága pedig 726 euró. Bécsben fél óra parkolás 1,05 euróba kerül, igazából nem éri meg kockáztatni.

 

 

Aktaulity.sk

Nyitókép: europabus.blogspot.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!