Ukrajna keresetet nyújtott be Oroszországgal szemben az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságán. A vád: „terrorcselekmények és törvényellenes bűntettek az Ukrajnával szembeni törvénytelen agresszió alatt.

 

Az elnöki sajtószolgálat tájékoztatása szerint Kijev azzal vádolja Oroszországot, hogy a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktusban játszott szerepével, a Krím elcsatolásával megsértette a terrorizmus finanszírozásával szembeni fellépésről szóló nemzetközi egyezményt, akárcsak a bekebelezett félszigeten élő krími tatárokkal szembeni bánásmóddal a faji megkülönböztetés elleni küzdelemről szóló ENSZ-konvenciót.

 

„Oroszország három éve folyamatosan megszegi a nemzetközi jogrendszert, harmadik éve annektálta a Krímet, jogellenesen bitorolja országunk keleti területeit Donyeckban és Luhanszkban,“ 

 

jelentette ki az ukrán államfő, Petro Porosenko. Az államfő által ismertetett adatok alapján jelenleg mintegy 1,7 millió a belső menekült Ukrajnában. “Azokat pedig, akik a Krímben vagy a Donyec-medencében maradtak, üldöztetés és kínzások fenyegetik” – tette hozzá.

 

 hirdetes_300x300  

DenníkN/MTI

 

Nyitókép: valasz.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!