Törökországnak hétfő este sikerült kézre kerítenie a szilveszteri isztambuli, 39 halálos áldozattal járó terrortámadás feltételezett üzbég elkövetőjét.

 

Abdulgadir Masaripovot kirgiz barátjának lakásában fogták el Isztambul Esenyurt városrészében. A szilveszteri támadást az Iszlám Állam vállalta magára bosszúból Törökország katonai beavatkozásáért Szíriában.

 

 hirdetes_400x285  

Kezdettől fogva ő volt a fő gyanusított

 

Masaripovot már egy héttel a támadás után megnevezte a török sajtó mint lehetséges elkövetőt

 

A Daily Sabah azt írta róla, hogy abú Muhammad Hurasan néven is ismert. A Hürriyet napilap szerint nem ideológiai okokból gyilkolt, hanem 150 ezer dollárért, amit a támadásért kapott. A rendőrség szerint ezt bizonyítja a terrortámadás kivitelezésének módja is – ugyanis nem öngyilkos merénylet történt, a támadó az eset után biztonságos helyre menekült.

 

A török rendőrség röviddel a tömeggyilkosság után elfogta Masaripov feleségét és családjának több tagját. Az asszony állítólag azt mondta, hogy a támadásról csak a televízióból értesült, és nem volt tudomása arról, hogy férje az IS terroristájává vált, vagy hogy szimpatizál a szervezettel.

 

Négyéves fiát is magával vitte

 

A támadás után Masaripov felkereste családját, magával vitte négyéves fiát, majd eltűnt. „Elbúcsúztunk, majd elhagyta a házat,” mondta a Daily Sabah szerint Masaripov felesége a rendőrségi kihallgatáson.

 

Abdulgadir Masaripov. Kép: novinky.cz

 

A török sajtó szerint Masaripov a Reina klubban történt terrortámadás után taxival egy ujgur tulajdonban levő étterembe távozott és megkérte ismerőseit, hogy fizessék ki a fuvart.

 

A rendőrség a nyomozás során több ujgurt is letartóztatott. Az étterem tulajdonosa cáfolta, hogy bármilyen köze lenne a támadáshoz.

 

ČTK

 

Nyitókép: idnes.cz

 

Korábbi cikkeink a témában:

 

A török média közzétette az isztambuli merénylő szelfie-videóját

 

Az Iszlám Állam vállalta magára az isztambuli gyilkos támadást

 

Terrortámadás Isztambulban – legalább 39-en meghaltak

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!