A tavaszi francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon körüli botránynak köszönhetően a francia közvélemény megértette, hogy a francia jobboldalon továbbra is Nicolas Sarkozy volt államfő mozgatja a háttérből szálakat, s a többször is legyőzött és visszavonult 62 éves politikus megkerülhetetlen vezetője maradt a konzervatív tábornak – írta csütörtök délután megjelent elemzésében a Le Monde.

 

A balliberális napilap megítélése szerint Sarkozy az elmúlt hónapokban a reflektorfényből visszavonulva a jobboldalon igazi „keresztapa” lett, az egységét biztosító „Don Sarkozy”.

 

Don Sarkozy

 

 hirdetes_300x300  

Ennek kiváló példája az volt, amikor szerda délután egy órakor Francois Fillon lesötétített autója befordult Nicolas Sarkozy irodájának kapuján.

 

A cikkszerző Francoise Fressoz szerint nem az a lényeg, hogy mi történt a zárt ajtók mögött a saját táborában is meggyengült elnökjelölt és a visszavonult államfő között, aki éppen családi pihenésből tért vissza a Maldív-szigetekről. A lényeg, hogy Francois Fillon, aki Nicolas Sarkozy elnöksége idején (2007-2012) kormányfő volt, és akiről a volt államfő mindig lekicsinylően nyilatkozott, a „keresztapa” védelmét kérte.

 

Mentorához kötő köldökzsinór

 

A jobboldal novemberi előválasztása Francois Fillon politikai emancipációjának története volt. A kampányban a volt kormányfő a tisztességes és feddhetetlen jelöltként tűnt fel a jogi eljárások alatt álló Nicolas Sarkozyvel szemben, és sikerült a teljes jobboldallal együtt elvágnia az őt régi mentorához kötő köldökzsinórt.

 

A Fillon család állítólagos fiktív állásai miatt indult ügyészségi vizsgálattal azonban összeomlott ez az emancipáció, s a közös ebéd után néhány órával az elővárosokban kitört szórványos zavargásokra válaszul Fillon bejelentette, hogy a büntethetőségi korhatárt 16 évre csökkenti, ha megválasztják elnöknek. A rendpárti javaslat Nicolas Sarkozy programjának egyik legfőbb pontja volt, amelyet Fillon korábban nem támogatott.

 

Jean-Pierre Raffarin volt jobboldali kormányfő a BFM hírtévében azonnal megjegyezte: ha Fillon kénytelen volt az egység érdekében Sarkozyhez járulni, annak az árát meg is kell fizetnie.

 

Sarkozy maradt az erős ember

 

Nem ez az első alkalom, hogy a hivatalosan legyőzött Nicolas Sarkozy marad a jobboldal erős embere. Amikor a 2012-es elnökválasztást elvesztette és visszavonult, a legnagyobb ellenzéki pártban háború tört ki Francois Fillon és Jean-Francis Copé között a pártvezetésért. A botrányba fordult pártelnök-választás után Nicolas Sarkozy győzedelmesen tárt vissza a párt élére, majd Fillonnak köszönhetően az előválasztáson megint vereséget szenvedett.

 

„A franciák már nem szeretik (Sarkozyt), ez tény, de a jobboldal továbbra is tart tőle és csodálja. Olyannyira, hogy amikor a politikai család túlélése a tét, hozzá fordulnak. A kérelmezőt veszélyeztetve”

 

– írta a Le Monde.

 

MTI

 

Nyitókép: Lefigaro.fr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!