Cikksorozatunk első részéből kiderült, hogy a jövőre megtartandó labdarugó-világbajnokság egyik helyszíne, Kalinyingrád körül a mai napig sűrű a levegő. Az esemény apropóján, illetve a varsói Keleti Tanulmányok Központja által 2016 decemberében publikált elemzése kapcsán áttekintjük, milyen képet mutat ma a legnyugatibb orosz megye és hogyan is zajlik valójában a ,,balti térség erődítményében” az élet.

 

A putyini Kalinyingrád-politika

 

Moszkva Kalinyingrád-politikája az elmúlt évben jelentős változáson ment keresztül. Ennek fő alakítója az a törekvés, hogy a vezetés megfékezze azokat a „kóros” folyamatokat, melyeknek köszönhetően az oblaszty az oroszországi központtól némileg messzire sodródott. Ilyen a vámengedmények vagy a kereskedelem átláthatóságának kérdése. De ne feledkezzünk meg az orosz állami pénzalapok hatékonyságának javításáról, illetve a foci vb stadionépítés-projektjének a menedzsmentjét illető változásokról sem.

 

 hirdetes_300x300  
Evgeni Nikolaevich Zinichev egykori kalinyingrádi kormányzó. Tavaly októberi lemondását családi okokkal indokolta, ám a helyiek szerint más áll döntése mögött. Forrás: Inmoscowsshadows

 

Az elmúlt időszakra jellemzően a régió irányítását az orosz fővárosból delegált szereplőkre bízták, akik azonban tényleges beágyazottsággal nem rendelkeztek a területen. Gondoljunk csak a 2016 júliusa és októbere között regnáló Yevgeny Zinichev-re, aki egyenesen Vlagyimir Putyin ,,dolgozószobájának ajtaja elől” került az oblasztyba – tekintve, hogy az elnök egykori testőréről beszélünk.

 

Gyorsan jött, még gyorsabban megy

 

A kalinyingrádi térség politikai életében meglehetősen gyorsan cserélődnek a fejek. Alig, hogy Nikolai Tsukanov egykori vezető ,,saját akaratából” kérte felmentését, 2016 nyarán érkezett Kalinyingrádba az ötvenes éveiben járó Zinichev, aki (nem) meglepő módon szolgált a szovjet KGB-nél, majd az annak utódszervezeteként működő Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál (FSB). Az 1966-ban Leningrádban (ma Szentpétervár) született katona 2006-ban került a Putyin személyes biztonságáért felelős SBP-hez.

 

A nyolcvanas évek második felétől egészen a 2015-ös FSB kalinyingrádi regionális igazgatóságának élére történő kinevezéséig számos pozíciót töltött be az orosz nemzetbiztonsági erőknél. Nem egészen egy évre rá, 2016. július 28-án egy általános átalakítás keretében ő lett Kalinyingrád régió első embere, de nem túl sokáig.

 

A jelenlegi kalinyingrádi kormányzó, az abbáziai Anton Alikhanov. Forrás: tass.com

 

Zinichevet követően a fiatal közgazdász, Anton Alikhanov került a régió élére.

 

A tavaly októberi döntést Putyin személyesen közölte a fiatal szakemberrel. Az elnök indoklásában úgy fogalmazott, hogy életkora ellenére reméli, hogy Alikhanov képes lesz az országuk számára stratégiai fontosságú régiót a további fejlődés útján tartani. Arra a kérdésre, hogy mik a térség problémái, Alikhanov a következőket jelölte meg: az általános gazdasági és társadalmi nehézségek mellett hatalmas probléma a szállítmányozási rendszer, a közlekedési infrastruktúra, továbbá az energiaszektor kérdései – beleértve a terület természetes gázellátását.

 

Putyin és a jelenlegi kalinyingrádi kormányzó. Forrás: kremlin.ru

 

Már megint csak a gázkérdés

 

És ha már a földgáznál tartunk. A jövő évi nagyszabású sportesemény megrendezése kapcsán felmerült közlekedési infrastrukturális kérdésekre Volgográd és Kalinyingrád is egyértelmű választ adott: előbbi 72, utóbbi száz darab földgázzal hajtott autóbuszt rendelt az 1993-ban alapított, Volzhsky székhelyű Volgabustól.

A magaspadlós helyközi Volgabus Serpentine, amely kizárólag földgázhajtással működtethető. Forrás: Omnibusz

 

A NATO és EU-tagokkal körülvett katonai erődítmény

 

Kalinyingrád oblaszty létfontosságú területe a balkáni orosz katonai stratégiának. Ezt támasztják alá a régióba telepített S400-as légvédelmi rendszerek, a rakétákkal felszerelt hajók, valamint az olyan Bástya rakétavédelemi rendszerek, melyek alapvetően a hajótámadások kivédésére alkalmasak, ám földi célpontok ellen is bevethetőek.

 

Légpárnás jármű a régióban. Forrás: Sputniknews

 

Moszkva a szárazföldi haderőket illetően sem okozott csalódást. Találunk a térségben lövészdandárságot, lövészezredeket, továbbá rakéta- és tüzércsapatokat. Csak néhány kép ízelítőül:

 

Képek: Sputniknews

  Forrás: Sputniknews

 

Mindezeken felül Kalinyingrád városában működik a Jantar hadihajó-építő gyár is, amelynek évi több mint tizenkétezer tonnányi fémfelhasználása lehetővé teszi a német, norvég, holland, észt és indiai cégek megrendeléseinek kielégítését is.

 

Hajószentelés a Jantar gyárban. Forrás: Gettyimages

 

Nukleáris hadviselés

 

Négy hónappal ezelőtt járta be a világsajtót az az észt hír, mely szerint Oroszország Iskander-M típusú rakéták telepítését kezdte meg a kalinyingrádi térségben. A rakétarendszert Szentpétervárról hajóval szállították az oblasztyba. Korábban is szó volt róla, hogy a mintegy 500 km hatótávolságú fegyvereket a térségbe telepítik, ám ezt legkorábban 2018-ra datálták.

 

Az Iskander-M rendszere. Forrás: zerohedge.com

 

A ballisztikus rakétarendszer kapcsán – amely egyébként a perzsa Nagy Sándorról kapta nevét – az észt miniszterelnök elmondta: a balti-térségben tapasztalható egyre erősödő orosz agresszivitás csak megerősíti a tényt a NATO számára, hogy fokozott katonai jelenlét szükséges a balti államokban és Lengyelországban. Az ügy kapcsán több állam, így Finnország is szorosabb védelmi együttműködést irányozott elő az Egyesült Államokkal.

 

Forrás: yournewswire.com

 

Általános gazdasági helyzet

 

A nagyjából egymillió lakost magában foglaló régió kisméretű fogyasztói piacot képez, melynek főszereplői a kalinyingrádi háztartások mellett természetesen az orosz befektetők. A termékek jelentős része Oroszországban kerül eladásra. A beruházási potenciál szinte elhanyagolható. Az oblaszttyal kereskedni egyedül Moszkvának éri meg. Exporttermékeit ugyanis az európai államok számára irreálisan magas áron kínálja.

 

A régió vonzerejét az is csökkenti, hogy az idegenek számára a területének nagyjából egyharmada biztonsági intézkedések miatt nem hozzáférhető. A jelenlegi állapotokat tekintve Kalinyingrád képes a saját ellátását biztosító villamos energiát előállítani, ám nyersanyag-importra szorul.

 

Forrás: wixstatic.com

 

Az Oroszországtól légvonalban nagyjából 360 km-re fekvő enklávé a nagy medve számára az egyik legértékesebb geopolitikai pozícióval bíró terület. Éppen ezért elképzelhetetlen, hogy Moszkva bármennyit is engedjen az oblaszttyal való kapcsolat szorosságában. Ám azt se feledjük, hogy a Kalinyingrád térségébe telepített erők korlátozottak a hosszú távú, magas intenzitású akciók és önálló hadműveletek indítását tekintve.

De Kalinyingrád fontos eszköz (pszichológiai hadviselés) a Kreml számára az EU-val és a NATO-val szembeni politikáját illetően. Ehhez azonban elengedhetelen a térség társadalmi stabilitásának biztosítása. Úgy tűnik azonban, hogy a Moszkvából kirendelt vezetők eddig ebben nem remekelnek. Mindenesetre, ahogy Oroszország teszi, úgy Európának sem szabad megfeledkeznie a Damoklész Kreml által marokra fogott kardjaként a világ békéje felett lebegő Kalinyingrád oblasztyról.

 

Békési Júlia Boglárka

 

Nyitókép: Vlagyimir Putyin kémleli Oroszország kalinyingrádi erőit. Forrás: thanhniennews.com

 

Források: OSW Report 2016 (Warsaw), The Guardian, The Telegraph, MNO, knbsz.gov.hu, en.kremlin.ru, tass.com, inmoscowsshadows.com, hipyard-yantar.ru/en, omnibusz.blog.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!