Határozottan cáfolta hétfőn az Európai Bizottság a testületet vezető Jean-Claude Juncker esetleges lemondásáról szóló, névtelen forrásokra hivatkozó sajtóértesüléseket.

 

 

Alexander Winterstein szóvivő a bizottság szokásos napi sajtóértekezletén kijelentette:

 

 

 hirdetes_810x300  

„Biztosra vehető, hogy Juncker ki fogja tölteni a mandátumát, energiával és eltökéltséggel telve, és nem indul újra a tisztségért.”

 

 

Margaritisz Szkínász, a brüsszeli testület vezető szóvivője ugyancsak leszögezte, hogy „Juncker nem fog lemondani”, kollégája, Mina Andreeva pedig hangsúlyozta, hogy az egykori luxemburgi kormányfő

 

„épp annyira motivált, mint az első hivatali napján volt”.

 

 

A La Repubblica című olasz lap hétfőn arról számolt be névtelenséget kérő illetékesekre hivatkozva, hogy a következő hetekben elképzelhető Juncker lemondása, ha nem sikerül elérnie, hogy a tagállami vezetők nyilatkozatot fogadjanak el az európai projekt újraindításáról az EU márciusi csúcstalálkozóján, a Római Szerződés 60. évfordulóján.

 

Szakértők szerint amennyiben valamilyen okból Juncker mégis lemondana, akkor a bizottság finn, lett vagy holland alelnöke, Jyrki Katainen, Valdis Dombrovskis vagy Frans Timmermans lehetne esélyes a posztra.
 

Jean-Claude Juncker 2014 novemberében kezdte meg munkáját az EU végrehajtó, javaslattevő szervének élén Brüsszelben. Elődje, a portugál José Manuel Barroso két mandátumon keresztül töltötte be az elnöki tisztséget, Juncker azonban nemrégiben azt mondta, kizártnak tartja, hogy egy újabb cikluson át vezesse a bizottságot.

 

MTI

Nyitókép: is-a-cunt-com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!