A Római Szerződés aláírásának 60. évfordulóját megelőzően a március 6-án Versailles-ban Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia államfő, Paolo Gentiloni olasz és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök részvételével tervezett négyoldalú találkozó egyik célja lehet a többsebességes Európa beindítása – írta kedd délután megjelent számban a Le Monde.

 

A hír azért is érdekes, mert tavaly a Brexit-népszavazás után Angela Merkel rögtön találkozóra hívta Franciaországot és Olaszországot – ez utóbbi hivatott volna ellensúlyozni a későbbiekben Nagy-Britannia hiányát. Mivel Olaszország jelenlegi helyzetében kevésnek bizonyult, az Unió magjának szerepét játszó országok sora eggyel bővült: Spanyolországgal.

 

„Nekünk kell megmondanunk, mit akarunk tenni“

 

 hirdetes_300x300  

„Nem arról van szó, hogy négyen határozzuk meg, milyen legyen Európa, nem ez az elképzelésünk, de mi vagyunk a négy legfontosabb ország és nekünk kell megmondanunk, hogy mit akarunk tenni, a többiekkel együtt”

 

– mondta hétfőn Francois Hollande a spanyol kormányfővel közös sajtótájékoztatóján Málagában, ahol bejelentették, hogy egy minicsúcson készítik elő a Nagy-Britannia nélküli EU jövőjét meghatározó római ünnepi csúcstalálkozót.

 

Berlin, Párizs, Róma és Madrid először fog négyesben külön egyeztetni. A Le Monde emlékeztetett arra, hogy Angela Merkel február 3-án a máltai csúcson már utalt arra, hogy a jövőben egy többséges Európában minden tagállam nem vehet majd részt mindegyik integrációs lépésben. (Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az egyre szorosabb unió kialakításában nem mindenkinek kell majd részt vennie, kvázi önkéntes lesz, persze, ennek biztosan lesznek hátulütői.) Francois Hollande is nyíltan igent mondott a többsebességes Európára Máltán:

 

„Az egyik lehetséges irány, hogy Rómában kimondjuk, hogy mit szeretnénk mindannyian és egyesek még inkább”

 

– fogalmazott a francia elnök. Az elképzeléshez Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök is csatlakozott, a Benelux államokhoz hasonlóan.

 

 

„Párizsban, Brüsszelben és Berlinben úgy vélik, hogy a jelenlegi nagy geopolitikai bizonytalanságban lehetetlen tétlennek maradni, bármikor is legyenek a következő választások”

 

– hangsúlyozta a Le Monde.

 

A franciák az euróövezeten belüli szolidaritásra helyezik a hangsúlyt egy közös költségvetés létrehozásával, s azt remélik, hogy ez bekerülhet a római nyilatkozatba is. Berlin óvatosabb. Diplomáciai források szerint Merkel azt szeretné kiemelni, hogy a 27-ek a szolidaritás vagy a kompromisszum értékei alapján rendelkeznek egy közös alappal, de más területeken elképzelhetőek az integrációnak a különböző fokozatai.

 

A Le Monde brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy egy többsebességes Európáról szóló nyilatkozat fenyegetésként hatna a kelet-európai országok irányába, amelyek tartanak az elképzeléstől, s valójában Párizs és Berlin is számít arra, hogy ők is részt vesznek továbbra is az EU erősítésében, még akkor is, ha eleinte néhány ország nélkülük indít majd be egy-egy tervet – írta a Le Monde.

 

Körkép.sk, MTI

Nyitókép: Hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!