Ahogy arról tegnap este hírt adtunk, a magyar kormány javaslatot tesz a budapesti önkormányzatnak valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) a 2014-es budapesti olimpia és a paralimpia megrendezésére beadott pályázat visszavonására.

 

A magyar kormány hivatalos határozata a következő indoklást tartalmazza:

 

„Budapest és Magyarország számára az olimpia nemzeti ügy. Régi tapasztalat, hogy a nemzeti ügyek képviseletéhez egyetértésre van szükség. Ez az egyetértés az ország vezetői és a pártok között a pályázat benyújtásakor megvolt, megtestesült a Fővárosi Közgyűlés 92 százalékos, illetve az Országgyűlés 80 százalékos többséggel meghozott döntésében.”

 

„Az elmúlt hónapokban a korábban létrejött egység felbomlott, az olimpia ügye nemzeti ügyből pártüggyé vált. Ezért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli”

 

  hirdetes_300x300   

A határozatban azt is leszögezik, hogy

 

„sikeres pályázásra, az olimpia megrendezésére csak olyan városoknak van esélyük, ahol a kérdésben egyetértés jött létre és áll fenn. Ez Párizs és Los Angeles esetében ma is igaz. Mivel Budapesten a szükséges egység felbomlott, így Budapest olimpia rendezési pályázata esélytelenné vált. Ebben a helyzetben csak az a felelős döntés, ha Budapest és a Magyar Olimpiai Bizottság a rendezésre irányuló pályázatot nem tartja fenn”

 

A Momentum vérszemet kapott

 

A népszavazást politikai indíttatásból erőltető Momentum Mozgalom a kormány döntésére kiadott reakciójában úgy fogalmazott, hogy a magát nemzetinek hazudó kormány most vette semmibe 266 ezer választópolgár akaratát és gyáván elfutott, és hogy Orbán Viktor gyáván megfutamodott.

 

Így látják külföldön

 

Kivételesen a külföldi sajtó számára is egyértelmű, hogy Budapest olimpiai pályázata politikai hisztériakeltés miatt hiúsult meg.

 

Bloomberg ezzel foglalkozó cikkében leírja, a Olimpia megrendezéséről népszavazást erőltető Momentum nem is titkolta, hogy számára a Nyári Játékok ügye csak szimbolikus kérdés volt, és igyekezetük arra irányult, hogy megfúrják Orbán Viktor sorban a harmadik győzelmét 2018-ban.

 

Washington Post úgy fogalmazott: nem lesz bronzérmese a 2024-es olimpia megrendezéséért folyó versenynek, és – az amerikai távirati iroda cikkét idézve – hogy a pályázat visszavonása hatalmas presztízsveszteség Magyarország számára.

 

BBC rövid összefoglalója arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország a 10 legsikeresebb éremgyűjtő ország közül, amely még nem rendezett Olimpiát.

 

 

 

Körkép.sk, MTI

Nyitókép: 24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!