Néhány nappal azután, hogy Donald Trump amerikai elnök az USA védelmi költségvetésének növeléséről beszélt, Kína is bejelentette, hogy 7 százalékkal növelni kívánja védelmi kiadásait.

 

Kína az utóbbi években nagy tempóban modernizálta hadseregét, de hadi kiadásai még mindig messze elmaradnak a USA-étól. Kína a bruttó nemzeti össztermék nagyjából 1,3 százalékát fordítja fegyverkezésre.

 

A kínai álláspont szerint a cél Dél-Kelet-Ázsia stabilitásának fenntartása. A gyakorlatban ez azonban jóval bonyolultabb. A Dél-kínia-tengeren lévő apró szigeteket Kína „történelmi alapon” sajátítja ki, ezzel stratégiailag fontos szigetekre tesz szert, amelyek halászati jogot, olajkitermelési jogot és új katonai bázisokat biztosítanak neki. Érdemes tudni, hogy ezen a tengeren halad keresztül a világ összkereskedelmének harmada.

 

 hirdetes_300x300  

Amerika aggódva figyeli Kína nagyhatalmi ambícióit, és katonai erejének legnagyobb része nem is a Közel-Keleten, hanem a Távol-Keleten állomásozik.

 

A hét elején Donad Trump bejelentette, az amerikai hadi kiadások költségvetését 10 százalékkal bővítik. Az USA a GDP nem egész 3,6 százalékát költi védelemre, ennek nagy részé globális hírszerzésre fordítja.

 

BBC.com, Körkép.sk

Nyitókép: ibtimes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!