Újabb érzékeny iratokat tett közzé a CIA megfigyelési módszereiről kedden a WikiLeaks.

 

A leleplező honlap állítólag az amerikai titkosszolgálat által használt szoftvereket és módszereket mutatja be; azt, hogyan törnek be az okostelefonokba, számítógépekbe, sőt az internethez kapcsolódó tévékészülékekbe is.

 

A WikiLeaks által közzétett dokumentumok többek kötött az Umrage fejezetet is említik. A WikiLeaks szerint ez gyűjtötte össze a világ különböző hackercsoportjainak tevékenységét, és az idegen rendszerekbe való beavatkozásokat orosz vagy kínai tevékenységként tüntethette fel. Ez az eljárás különösen érzékeny dolog, az USA-ban ugyanis épp most tetőzik az a botrány, mely azzal gyanusítja Oroszországot, hogy beavatkozott a legutóbbi amerikai elnökválasztásba.

 

 hirdetes_810x300  

A CIA egyelőre nem kommentálta a nyilvánosságra hozott dokumentumok hitelességét. A korábbi kiszivárogtató Edward Snowden szerint az anyag eredeti, és ezt független szakértők is megerősítik.

 

A legújabb CIA botrány figyelmeztetés

 

Raphael Satter szakértő az AP hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, beszélt a CIA egyik volt tisztjével, aki nagyon kínosnak tartja a leleplezést. Szerinte valóságos leszámolás várható az ügynökségnél, sokan elveszíthetik az állásukat – állította meg nem nevezett forrására hivatkozva a cyberbiztonsági tanácsadó.

 

Az is kiderült, hogy a CIA német területen, az Egyesült Államok frankfurti konzulátusán működteti titkos hackerközpontját, amely európai, közel-keleti és afrikai célpontokat támad.

 

A kiszivárogtatott dokumentumok elsősorban az adatgyűjtés technikai részleteit tárják fel, például rosszindulatú szoftvereket és más kibernetikai fegyvereket mutatnak be.

 

Az AP hírügynökség kommentárja szerint a leleplezés katasztrofális csapást jelenthet az amerikai hírszerzésre.

 

euronews/ČTK

 

Nyitókép: sbs.com.au

Megosztás:
Címkék: CIA USA WikiLeaks

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!