Az amerikai nagybankok és pénzintézetek szinte mind Hillary Clinton választási kampányát támogatták tavaly, esetleg egy másik jelöltet, de biztosan nem Trumpot. A Goldman Sachs, a világ legnagyobb befektetési bankja volt például Clinton legnagyobb szponzora.

 

És nem véletlenül, Clinton ugyanis a banki szabályozás enyhítésével kampányolt, míg Trump szigorúbb reformokat ígért. A Center for Responsive Politics adatai szerint a pénzintézetek, a befektetési- és ingatlanszektor összesen több mint 115 millió dollárral támogatta Clinton kampányát, ellenben Trumpéhoz csak 8 millióval járultak hozzá.

 

A kudarcot való demokrata elnökjelölt 770 millió dollárt költött hivatalosan a kampányra, míg győztesként kikerülő ellenfele „csak” 400 milliót.

 

 hirdetes_810x300  

Az Americans for Financial Reform jelentése szerint a pénzügyi vállalatok 2 milliárd dollárt költöttek „politikai tevékenységre” 2015 elejétől 2016 végéig, amiből 1,2 milliárd dollár közvetlenül az elnökválasztási kampányokba vándorolt. Ez kétszer akkora összeg, mint amit valaha is beleöltek két elnökjelölt harcába.

 

Voltak példák pénzben kevésbé kifejezhető támogatásokra is. Az előbb említett Goldman Sachs például megtiltotta alkalmazottainak, hogy pénzzel támogassák Trump kampányát.

 

Ironikus az egészben, hogy amit elbuktak a bankok a Clinton-kampányon, azt a választásokat követő 30-40 százalékos részvényemelkedésen visszahozták.

 

Portfolio.hu

Nyitókép: youtube.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!