Népirtásra hivatkozva harmincmilliárd dolláros kártérítést követel Namíbia Németországtól az 1904 és 1907 közötti hereroi felkelés leverése miatt. A német gyarmatosítók ekkor több mint 65 ezer helyit öltek meg – írja a Mandiner. 

 

A The Namibian azt írja: a délnyugat-afrikai ország kormánya úgy döntött, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság előtt indítanak pert Németország ellen az ügyben. A kereseten már dolgozik is nemzetközi jogászok egy csapata – erősítette meg az AFP-nek Sacky Shangala igazságügyi miniszter. A The Namibian forrásai szerint nem csak népirtásra, hanem kényszermunkára, emberkereskedelemre és a nemzeti önrendelkezés elvonására is hivatkoznának az egykori gyarmatosítóval szemben.

 

Eddig Namíbia nem kért kártérítést az ügyben, azonban az áldozatok leszármazottai az USA-ban indítottak egy pert korábban, ezt követően döntött így a namíbiai kormány is – emlékeztet a FAZ.  A német kormány pár hónapja már tárgyal Namíbiával az ügyben: a hereroi felkelés leverését a németek is népirtásnak tartják, de kártérítést fizetni nem akarnak. Emiatt kapott is a német kormány kritikákat az ENSZ illetékes szakértői bizottságától.

 

 hirdetes_810x300  

Mandiner.hu
kép: namibian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!