Az európaiak nem lehetnek biztonságban az utcákon sehol a világon, ha nem változtatnak jelenlegi hozzáállásukon – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő ma, egyúttal felszólította Európát, hogy tartsa be az emberi jogokat és a demokrácia alapelveit.

 

A fenyegetésnek is beillő kijelentéssel a török államfő tovább fokozza az elmérgesedett holland-török és német-török viszonyt. Bár a nyugat-európai országok megfontoltan nyilatkoznak az ügyben, Erdogan maximálisan ki akarja használni a helyzetet arra, hogy maga mellé állítsa a külföldön dolgozó török állampolgárokat. A tét az elnöki jogkörök rendkívüli kiszélesítéséről szóló közelgő török népszavazás.

 

Erdogan szerint a jelenlegi Európa fasiszta és ugyanolyan kegyetlen, mint a második világháború előtti időszakban.

 

 hirdetes_810x300  

„Ha Európa így folytatja, egy európai sem lesz biztonságban az utcákon sehol a világon. Mi, Törökország, felszólítjuk Európát, hogy tartsa be az emberi jogokat és a demokrácia alapelveit”

 

Nem titok, hogy a török államfő diktatórikus hatalmat akar kiépíteni. Kibékült Oroszországgal és Izraellel, és az Unión kívül kritizálja az Egyesült Államokat is, a tavalyi puccskísérlet után több tízezer főt érintő tisztogatásokat rendezett, likvidálta az ellenzéki sajtót. Az Európai Unió épp azért szakította meg a csatlakozási tárgyalásokat Ankarával, mert több emberjogi kérdésben Törökország nem akart alkalmazkodni Brüsszelhez.

 

HNonline.sk, Körkép.sk,

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!