Recep Tayyip Erdogan török államfő a parlamenti választások tisztességes és átlátható lefolytatására szólította fel Bulgáriát.

 

Miután Törökország Németországban és Hollandiában akart kampányolni a közelgő török referendum kapcsán, most Bulgária belügyeire tett megjegyzést. Erdogan valószínűleg azért érzi feljogosítva magát, hogy a bolgár választásokról nyilatkozzon, mert Bulgáriában néhány százezres török-bolgár kettős állampolgár él.

 

A bolgár válasz nem sokat váratott magára, Rumen Radev államfő megüzente Ankarának, hogy Bulgáriát Törökország ne oktassa ki a demokráciáról.

 

 hirdetes_810x300  

„Bulgária tanácsokat kínál a demokráciával kapcsolatban és nem fogadja azokat, főleg nem olyan országoktól, amelyek nem tisztelik a törvény hatalmát. (…) Minden politikusnak le kell vonni a történelmi és földrajzi tanulságot”

 

A bolgár-török viszony az utóbbi napokban azért mérgesedett el, mert Ankara nagy erőkkel támogatja a bolgár török pártot a választási kampány során. Szofia már vissza is hívta az ankarai bolgár nagykövetet.

 

Bulgária 1878-ban szabadult fel (viszonylag későn) a Oszmán-Birodalom uralma alól, szuverén államként 1908-ban ismerték el.

 

 

Teraz.sk

Nyitókép: rt.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!