Tartományi törvényhozási (Landtag-) választást tartanak vasárnap Saar-vidéken, Németország legkisebb tartományában. Az eredmények ismeretében közelebb kerülünk annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy Merkel vagy Schulz?

 

A választáson az ország lakosságának alig egy százaléka, mintegy 800 ezer ember vehet részt, mégis nagy figyelem övezi az eseményt. Hat hónappal a szeptember 24-re kiírt szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt „élesben” mutatkozhat meg, hogy mennyire alakítja át az erőviszonyokat a „Schulz-hatás”, vagyis a szociáldemokrata párt (SPD) rendkívül népszerű vezetőjének, Martin Schulznak a színre lépése.

 

Annegret Kramp-Karrenbauer kiugróan népszerű politikus

 

 hirdetes_810x300  

A Németország nyugati részén fekvő, Luxemburggal és Franciaországgal határos tartományt az utóbbi öt évben a jobbközép CDU és az SPD nagykoalíciója vezette. Az együttműködés eredményes és zökkenőmentes volt, a közepesen fejlett tartományként számon tartott Saar-vidék például nagyobb konfliktusok nélkül kezelte a menekültválságot, és a legtöbb szakértő szerint a helyi hatóságok példamutatóan végzik a menedékkérők regisztrációját, ellenőrzését és elhelyezését, illetve a menekültek integrációját.

 

A CDU-s kormányfő, Annegret Kramp-Karrenbauer kiugróan népszerű, országosan is ismert, szokás a pártelnök-kancellár Angela Merkel lehetséges utódjai közé sorolni. Sokáig úgy is tűnt, hogy a választás izgalmaktól mentes lesz, a CDU kényelmes előnnyel végez az első helyen, és folytatja tovább a kormányzást az SPD-vel. Azonban Martin Schulznak, az Európai Parlament volt elnökének január végi megjelenése az országos politikában az SPD választói támogatottságának nagymértékű és gyors emelkedését és a kisebb pártok támogatottságának gyengülését eredményezte, s megállította a CDU és a bajor testvérpártja, a CSU szövetségének népszerűség-növekedését.

 

Hasonló folyamat látszik a Saar-vidéken készült felmérésekben is. A CDU január elején még 12 százalékponttal vezetett a 26 százalékon álló SPD előtt. A választás előtti utolsó mérések többségében viszont már szinte fej-fej mellett áll a két párt, a CDU a szavazatok 35-37 százalékára számíthat a 2012-ben szerzett 35,2 százalék után, az SPD pedig a 32-34 százalékos sávban végezhet, a 2012-ben szerzett 30,5 százalék után. Az új összetételű saarbrückeni Landtagban a harmadik számú erő a Baloldal (Die Linke) lehet, az SPD-től balra álló párt a szavazatok nagyjából 12-13 százalékát szerezheti meg a 2012-es 16,1 százalék után. Így előfordulhat, hogy az SPD többségi támogatottsággal rendelkező kormányt alakíthat a Baloldallal.

 

Elemzők szerint az SPD várhatóan nem hagyja ki a lehetőséget, hogy 18 év után ismét a miniszterelnököt állítson Saar-vidéken, ezért a CDU-nak ellentmondásos módon az lenne a legszerencsésebb, ha nem az első, hanem a második helyen végezne a választáson, mert akkor a győztes SPD kisebb koalíciós partnereként kormányon maradhatna. Amennyiben viszont a CDU megnyeri a választást, de az SPD a Baloldallal többséget szerez, nagyobb az esély arra, hogy a szociáldemokraták inkább a Baloldallal szövetkeznek – mert így a nagyobbik, kormányfőt állító partner szerepét tölthetik be egy koalícióban -, ellenzékbe szorítva a CDU-t.

 

Sokan kieshetnek a parlamentből 

 

Így Saar-vidék lehet az első tartomány az ország nyugati részén, ahol együtt kormányoz az SPD azzal a Baloldallal, amely a keletnémet állampárt utódszervezete és nyugati baloldali tömörülések egyesülése révén alakult ki. A tartományi gyűlésbe a CDU, az SPD és a Baloldal mellett még az újonc, 2013-ban alapított, a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) juthat be, a szavazatok nagyjából 6,5 százalékával, jóval elmaradva a párt kitűzött céljától, a 10 százalékon felüli eredménytől.

 

A Kalózpárt várhatóan kiesik a Landtagból, támogatottsága 1 százalék alá csökkent a 2012-ben elért 7,4 százalékról. Valószínűleg a Zöldek is távoznak a tartományi parlamentből, 4,5 százalékon állnak, elmaradva az 5 százalékos bejutási küszöbtől, amely egyben a 2012-ben elért eredményük is. A liberális FDP a szavazatok 4 százalékára számíthat, így várhatóan nem szerzi vissza a 2012-es választáson elért 1,2 százalékos eredmény miatt elveszített képviseletét a Landtagban. A Saar-vidéki választók reggel 8 órától 18 óráig szavazhatnak. Az első eredménybecslések urnazárás után jelennek meg, a hivatalos, előzetes végeredmény 21 óra körül várható.

 

888.hu/MTI
kép: giornalettismo.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!