A visegrádi országok nemsokára az innováció jelképévé, „Európa startupjává” válhatnak – értékelte Beata Szydlo lengyel kormányfő kedden Varsóban, a Visegrádi Csoport (V4) csúcstalálkozója alkalmából szervezett, a térség innovációs kezdeményezéseivel foglalkozó konferencia pódiumbeszélgetésén.

 

A konferencián részt vevő fiatal vállalkozókhoz fordulva a lengyel kormányfő azt mondta: „Kötelességünk, hogy megteremtsük a feltételeket fejlődésükhöz”. Fontosnak nevezte, hogy a fiatalok hazájukban valósíthassák meg álmaikat, és gondolkodhassanak családalapításról, jövőjükről.

 

A lengyel kormányfő kiemelte: Magyarország példaadó az Európában bekövetkező változások terén, és a másfél éve Lengyelországban kormányra került Jog és Igazság (PiS) párt választási programjának gazdasági és politikai részét is megihlette.

 

 hirdetes_810x300  

Szydlo rámutatott: a V4-ek képesek összefogásra, kompromisszum-keresésre a számukra kulcsfontosságú témákban. „Sokakat elbűvöl, hogy együtt valami nagyot tudunk teremteni”. A térség „emberközeli” – fogalmazott, hozzáfűzve: „a V4 jelképévé kellene, hogy váljon az innovációképesség” – fogalmazott.” A V4 Európa startupja – ez nem is hangzik rosszul” – jelentette ki.

 

Varsó, 2017. március 28.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) beszél, mellette balra Bohuslav Sobotka cseh, jobbra Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök a Közép-Kelet-Európai Fejlesztõk Kongresszusán Varsóban 2017. március 28-án. A visegrádi csoport (V4) miniszterelnökei ezen a napon tartottak megbeszélést a lengyel fõvárosban.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

 

Fico: A V4 jelentősége növekedni fog

 

Robert Fico szlovák miniszterelnök ebben a vonatkozásban rámutatott: tíz évvel ezelőtt még az országcsoportot „formálisnak látták”, nem tulajdonítottak neki nagyobb jelentőséget. Az, hogy jelenleg az uniós színtéren a V4 tagországait „gyakran bírálják, azt jelenti hogy eredetiek, új témákkal állnak elő” – fogalmazott.

 

„A V4 nem helyettesítheti az EU-t, de jelentősége növekedni fog” – jelentette ki Fico, rámutatva, hogy az országcsoport az itt lakó több mint 60 millió embert képviseli. A V4-ek tiszteletben tartják egymás „specifikus vonásait, s ha valamiben nem értenek egyet, a közös nevezőt keresik” – értékelte.

 

A V4-eknek erőteljesebben kellene együttműködniük az innovációban élenjáró országokkal, többek között Dél-Koreával vagy Japánnal – szorgalmazta a szlovák kormányfő.

 

Arra a kérdésre, hogy milyen hatással volt Szlovákiára az euró bevezetése, Fico úgy válaszolt: több előnyt mint hátrányt lát ebben. „Tiszteletben tartom az összes tagállam tempóját, ami az euróövezeti csatlakozást illeti” – jegyezte meg ugyanakkor.

 

Varsó, 2017. március 28.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Bohuslav Sobotka cseh, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök (b-j) mutatja az aláírt Varsói Nyilatkozatot a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökei varsói találkozóján 2017. március 28-án.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

 

Orbán: Az európai jövő a visegrádi négyekben van

 

A magyar miniszterelnök a pódiumbeszélgetésen kifejtette: arra számít, hogy az európai fejlődés súlypontja a kontinens nyugati részéről a közepére fog kerülni.

 

Ezt egyrészt azzal magyarázta, hogy tőlünk nyugatra mindenhol jelentősen változik az etnikai, társadalmi összetétel, ami szerinte hátrányos, „mi ettől megvédjük magunkat, és ez a mi oldalunkon nagyon nagy előny”.

 

Másrészt a V4-ek országainak továbbra is erős kulturális talapzata van, amelynek lényege, hogy bár modern társadalmak, de megmaradnak a keresztény fundamentumoknál – mondta. Emellett – folytatta Orbán – Közép-Európában töretlen a hit a családokban, ami a gazdasági fejlődésnek is óriási versenyelőnye.

 

Azzal is érvelt a térség mellett, hogy Közép-Európában nem azokat becsülik, akik ügyeskednek, hanem azokat, akik letesznek valamit az asztalra. Ezért itt nem fog kiépülni egy segélyalapú társadalmi rendszer, ehelyett egy munkaalapú épül ki, ami szintén nagy előny – fogalmazott.

 

Úgy összegzett: „ha Európában van jövő, akkor az elsősorban Közép-Európában van”. Szerinte ugyanis a nyugatiak olyan „hátizsákokkal” indulnak a versenyfutásba, amelyekkel nehéz lesz boldogulni.

 

 

MTI

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!