Az  OĽaNO-NOVA képviselőcsoport arra szólította fel Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnököt, hogy vonja vissza Radoslav Procházka jelölését az EU Általános Bíróságának bírói posztjára.

 

„Annak érdekében, hogy megvédjük Szlovákiát egy újabb nemzetközi szégyentől, felszólítom Robert Fico miniszterelnököz és a kormány tagjait, hogy ismerjék el, a független bizottságnak objektíven meg kellett volna kérdőjeleznie Radoslav Procházka kompetenciáját az EU Általános Bíróságának posztjára, ezért az igazságtalan jelölését haladéktalanul töröljék.”

 

-mondta Igor Matovič. Procházka továbbra is Szlovákia jelöltje, a kormány nem hívta vissza jelöltetését. A Bírói Tanács elnöke, Jana Bajánková lát arra lehetőséget, hogy Procházka akkor is bíró legyen, ha az EU Tanácsa nem támogatja. Procházkát korábban a tanácsadói bizottság az integritásával kapcsolatos félelmei miatt nem támogatta.

 

Szlovákia jelenleg az utolsó ország, amelynek betöltetlen az EU Általános Bíróságának bírói posztja Luxemburgban. Ha később sem születik döntés, akkor a tagállamok képviselőinek kezébe kerül az ügy. Robert Fico már jelezte, hogy  találkoznia kell az ügy miatt a #Sieť egykori elnökével.

 hirdetes_300x300  

 

A Bírói Tanács szeptember 19-én hagyta jóvá Procházka jelölését, Richard Sulík (SaS) elnök azonban levelet írt az Európai Bíróságnak, amelyben figyelmeztetett a politikus pártjának és kampányainak finanszírozására, valamint alacsony erkölcsi magatartására.

 

Teraz.sk
kép: Denník N

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!