Mindössze pár nappal a francia elnökválasztások előtt lövöldözés zajlott Párizsban csütörtök este. Egy fegyveres férfi egy rendőrt megölt, két másikat megsebesített.

 

Egy eddig meg nem nevezett, 39 éves férfi helyi idő szerint csütörtök este 21 óra körül tüzet nyitott egy rendőrbuszra a Diadalív közelében, a Champs-Elysées sugárúton. A férfi egyszerűen a busz mellé hajtott autójával, kiszállt belőle, majd egy automata fegyverrel adott le lövéseket a rendőrökre.

 

A francia belügyminisztérium közlése szerint egy rendőr életét vesztette, két másik súlyosan megsérült. A fegyverest agyonlőtték, azonosítani az autóban megtalált iratai alapján tudták.

 

 hirdetes_810x300  
A sugárutat lezárták, nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok a helyszínre. Fotó: CNN.com

 

Egyszer már próbálkozott

 

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szokatlan gyorsasággal jelentkezett be terrorcselekményért, csütörtök késő este már közzé tette, hogy a támadást „Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája” követette el.

 

A korábbi esetekhez hasonlóan a mostani elkövető is a hatóságok látókörében volt már egy ideje dzsihadista kapcsolatai miatt. A nyomozóhatóságok most azt vizsgálják, voltak-e társai vagy tudott-e valaki környezetében gyilkos terveiről.

 

A merényletet követően az egész sugárutat kiürítették, ahol kisebb pánik lett úrrá a lövöldözés után.

 

Francia sajtóértesülések szerint az elkövető 2005-ben több évet börtönben töltött rendőrök ellen elkövetett gyilkossági kísérletért, majd a hírszerzés potenciális radikális iszlamistaként tartotta számon.

 

Fotó: ABCNews.com

 

Biztosan hatással lesz az elnökválasztásra

 

A BBC brit közmédia elemzője, Kátja Adler szerint a francia elnökválasztás első fordulója előtt mindössze pár nappal történt terrorcselekmény Marine Le Pen, a francia szélsőjobb jelöltjének pozícióit erősíti, aki eddig fej-fej mellett haladt Emmanuelle Macron független jelölttel (akit a francia baloldal támogat). Természetesen a mérsékeltebb, konzervatív jelölt Fillon népszerűsége is erősödhet a terrorcselekmény hatására, ő a legutóbbi felmérés szerint néhány százalékponttal marad le Le Pentől.

 

Azonban óriási a bizonytalanság azzal kapcsolatban, ki jut majd be a második fordulóba, mert a közvélemény-kutatások szerint több millió ember még nem döntötte el, kire adja le voksát, a jelöltek támogatottsága között pedig valóban minimális eltéréseket látni.

 

A terrortámadás idején a 11 francia elnökjelölt épp az utolsó nagy tévévitában vett részt, a hírek hallatán gyakorlatilag élő adásban kellett reagálniuk a történtekre. Macron kijelentette, hogy a „francia elnöknek meg kell védenie polgárait”, Fillon azt mondta, felfüggeszti kampányát a következő napokra, Le Pen pedig haragjáról beszélt, majd kijelentette, hogy „Franciaországnak meg kell védeni magát”. Jean Luc Mélenchon arra kérte a polgárokat, hogy ne essenek pánikba.

 

Francois Hollande jelenleg regnáló államfő még csütörtök este jelezte, hogy minden szükséges óvintézkedést megtesznek a hatóságok annak érdekében, hogy a vasárnapi elnökválasztás problémamentesen zajlódjon le.

 

 

Körkép.sk, Hirado.hu, BBC.com, Bloomberg.com

Nyitókép: BusinessInsider.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!