Nagyon meglepő és kockázatos játékot kezdett Bohuslav Sobotka szociáldemokrata (CSSD) cseh miniszterelnök azzal, hogy pénzügyminisztere és a koalíciós partnerpárt (ANO) elnöke, Andrej Babis zavaros vállalkozói ügyei miatt bejelentette kormánya lemondását. Radikális húzásról van szó, amelynek sikere azonban rendkívül kétséges – állítják az országos cseh napilapok.

 

Míg néhány kommentátor dicséri a kormányfőt, hogy merész lépésével túllépett saját árnyékán, mások szemére vetik, hogy döntésével egész Csehországot a kormánykoalíciós viták túszává tette, s ezt a közvélemény nehezen értheti meg. A lapok egyetértenek abban, hogy a kialakult helyzet nagy lehetőséget nyújt Milos Zeman államfőnek, aki ezeket várhatóan saját pozíciója megerősítésére fogja kihasználni.

 

„Bohuslav Sobotka a kormány lemondásával politikai karrierjének legnagyobb játszmájába kezdett. Talán – s ennek nagy a valószínűsége – ez lesz az utolsó játszmája. De ne szaladjunk előre”

 

– írja a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap kommentátora. Bár a miniszterelnök lépését igazi politikai tettnek minősíti, mégis úgy véli: a választók nehezen értik meg, miért kellett éppen most, röviddel az új választás előtt lemondania az egész kormánynak, amikor Sobotka már három és fél éve ismeri Babis vállalkozói ügyeinek hátterét és azt, hogy minisztere nem felel meg az összeférhetetlenségi törvény követelményeinek.

 hirdetes_810x300  

 

A Mladá Fronta Dnes című napilap – amely a konzervatív Lidové Novinyval együtt annak a speciális alapnak a része, amelybe Andrej Babis a cégeit elhelyezte, hogy megfeleljen az összeférhetetlenségi törvény követelményeinek – úgy véli, hogy a kormányfő választotta manővernek szinte csak negatívumai vannak.

 

„Fél évvel a rendes választás előtt megdönteni a kormányt grandiózus hülyeség – egy előrehozott választásra vagy egy más, valóban működő kormány megalakításához késő van”

 

– mutat rá az újság.

 

A Lidové Noviny szerint Sobotka merész játékba kezdett, mégpedig meglepő és kockázatos módon. Az emberek többségét azonban felbosszantja, mert a kormány aránylag jól működött és nemigen zavarta őket. „A politika iránt érdeklődő kisebbséget megdöbbentette, hogy váratlanul ismét Milos Zeman államfő kezébe került a hatalom kulcsa… A többségi választó pedig felteszi a kérdést: hogyan tudott (Sobotka) eddig együttműködni a hazug Babissal, ha annyira nem bírja őt?” – olvasható a Lidové Novinyban.

 

A baloldali Právo úgy látja: a közvélemény nehezen fogja megérteni, mit is akart döntésével elérni a kormányfő. Sobotka azzal, hogy Babis valóban nagyon zavaros ügyeibe az egész kormányt belekeverte, tulajdonképpen összekötötte Babissal a saját politikai sorsát, s ez olyan rulett, amelynek eredménye előre nem borítékolható.

 

Az országos napilapokban ugyanakkor egész oldalas hirdetést jelentetett meg az ANO mozgalom, amelyen Andrej Babis képe látható leragasztott szájjal, felette pedig egy kérdés: Miért? A hirdetés rövid szövege azt sugallja, hogy a CSSD azért akarja kiebrudalni a kormányból az ANO-t, mert az sokat tud a szociáldemokraták zavaros ügyeiről, visszaéléseiről.

 

MTI

Nyitókép: CeskaTelevize.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!