James Comey-t, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatóját a mai nappal Donald Trump amerikai elnök levélben rúgta ki. Comey, akit Hillary Clinton azzal vádol, hogy miatta vesztette el a választásokat Trump ellen, a tévéből értesült állása elvesztéséről.

 

Később kézhez kapta felmondó levelét, amelyben az állt, hogy őt „törölték és eltávolították” (terminated and removed) posztjáról, mert „képtelen volt hatékonyan végezni a rá bízott feladatot”.

 

A meglepő lépésre azután került sor, hogy Jeff Session főügyész és Rod Rosenstein helyettes főügyész is azt javasolta Trumpnak, hogy Comey-t távolítsa el hivatalából a Clinton-mailek kapcsán kialakult helyzet miatt. A kritikusok ugyanakkor úgy gondolják, hogy Comey-nak azért kellett távoznia, mert Trump szövetségesei után nyomozott – ezzel kapcsolatban állítólag az orosz érintettségük is górcső alá került.

 

 hirdetes_300x300  
Elbocsátó, nem túl szép üzenet. A kérdés, hogy milyen hatással lesz Comey eltávolítása Clintonra és Trumpra. Mindkettejük körül folynak vizsgálódások. Fotó: Hirado.hu

 

A tévéből tudta meg

 

Comey állítólag épp az FBI Los Angeles-i irodájában beszélt alkalmazottaival, mikor a tévében meghallotta a Fehér Ház nyilatkozatát kirúgásáról. Először úgy vélte, csak valamilyen tréfáról van szó, később derült ki, hogy nem egészen.

 

Az, hogy Hillary Clinton Comeyt vádolta meg a választások elvesztésével, még nem jelenti azt, hogy Trumppal szövetségesek lennének. Mind a demokraták, mind a republikánusok élesen bírálták az FBI igazgatóját az utóbbi időben. A demokraták azért, mert nem ismerte el felelősségét a Clinton-féle e-mail botrány kapcsán tett kijelentései miatt, amivel befolyásolhatta a választások kimenetelét, a republikánusok pedig azért, mert tavaly júniusban (tehát még a választási kampány idején) nem volt hajlandó eljárást indítani a demokrata elnökjelölt ellen ugyanebben az ügyben.

 

Comey leváltása azért is volt meglepő, mert nem volt jele a Trump-adminisztrációban annak, hogy eltávolítását fontolgatnák. Az orosz kapcsolat utáni nyomozás ugyanis éppúgy folyhatott Trump ellen, mint a vádak megcáfolása érdekében. Fotó: BBC.com

 

Comey helyzetén az sem javított, hogy két politikai párt közé szorulva próbált evickélni Trump és szövetségesei állítólagos oroszországi kapcsolatai után nyomozva. Az FBI vizsgálódását Trump nevetségesnek nevezte. Ugyanakkor Comey visszahívása után szóba került egy független bizottság felállításának lehetősége az orosz kapcsolat kivizsgálása érdekében.

 

James Comey-t 2013-ban Barack Obama demokrata amerikai elnök nevezte ki az FBI élére 10 évre. Bár az elnöki kinevezés lejárati ideje nem garancia arra, hogy addig hivatalban is maradhat az igazgató, Comey-n kívül eddig csak egyetlen FBI igazgatót váltottak le. A tavalyi elnökválasztási kampányig Comey munkáját mindkét párt dicsérte.

 

„Trump kirúgta Comey-t? De én nem akarok börtönbe menni” – ilyen és ehhez hasonló mémek terjednek az interneten a bejelentés óta. Bár hivatalosan még nem tudni, ki pályázhat Comey helyére, állítólag olyan jelölt is van, aki lecsukatná Hillary Clintont az e-mail-botrány miatt. Fotó: twitter.

 

TheGuardian.com, Hirado.hu, Körkép.sk

Nyitókép: theguardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!