A 62. Eurovíziós Dalfesztivál kapcsán ismét az érdeklődés abszolút középpontjába került Kijev. A 2013 novemberében kirobbant Euromajdan és az azóta eltelt események a mai napig aktívan formálják az ukrán államéletet épp úgy mint a mindennapokat.

 

Az elmúlt néhány hónap történései mellett a Világbank áprilisi adataiból kiderül: Ukrajna gazdaságilag erősödő pályára lépett. Az állami statisztikai hivatal által nyilvánosságra hozott csaknem húsz százalékos reálbér növekedés pedig csak hab a tortán.

 

Forrás: HVG

 

Európa parádéja egy háborús ország díszletei között

 hirdetes_810x300  

 

A nemzetközi közösség számára az idei év sem hozott megnyugvást az ukrajnai hadszínteret illetően. Elméletileg április elsejétől hatályban van a legújabb tűzszüneti megállapodás, ám a soron következő akcióra nem kellett sokat várnunk. Április huszadikai kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik – az ukrán védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője – bejelentette: a Krím félsziget közelében fekvő Mikolajiv megyében ,,hadüzenet nélküli háborúra felkészítő hadgyakorlatot” kezdett az ukrán haditengerészet.

 

Ugyan a résztvevő katonák pontos számáról nem számolt be, ám elmondta: a gyakorlat résztvevői között a tengerészgyalogság mellett jelen van a parti őrség és a légierő is.

 

Mindeközben Kelet-Ukrajnában is zajlanak a katonai cselekmények:

 

[stw]

 

a harkivi területen a ,,nemzeti gárda” egységei a gránátvetők bevetésével éleslövészetet tartanak. Alig néhány héttel ezelőtt pedig az ukrán vezérkar jelentette be: légvédelmi gépágyúikkal és nehézgéppuskáikkal túl vannak egy újabb sikeres lőgyakorlaton. A pontos helyszín a nyilvánosság számára nem ismert.

 

Olekszandr Turcsinov – az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője –  úgy fogalmazott: csak az elmúlt tavaszi hónapokban az orosz-ukrán határvidéken közel félszázezer orosz katona vett részt hadgyakorlatban. Továbbá információi szerint szomszédja közel háromszázezer vagonnal szándékozik bővíteni orosz vasúttársaságot, egyértelműen háborús céllal.

 

A 2014 nyarán Turcsinovtól – aki előbb házelnök, majd ideiglenes elnök lett – a hivatalt átvevő jelenlegi államfő, Petro Porosenko a Sky News-nak adott interjújában hangsúlyozta: a Donyec-medencei válság a világ számára ,,befagyott konfliktus”-ként aposztrofálódik, ám valójában ezen területet áthatja az orosz agresszió, amelyekkel szemben igenis válaszlépéseket kell tenni.

 

Vízumliberalizáció, bankbefalazás: zajlik az élet

 

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, március 28-ával hatályba lépett az Európai Unió döntése, mely eltörölte a grúz állampolgárok rövidtávú vízumkorlátait. Az Európai Parlament április elején 521 szavazattal, 75 ellenében és 36 tartózkodás mellett ugyanilyen feltételekkel – ukrán állampolgárság, biometrikus útlevél, nem munkavállalási célzat – kiterjesztette a kilencven napos vízummentességet az ukránok számára is. A vízumrendszer liberalizálásáról szóló határozatot május 17-én írják alá Strasbourgban, ahol várhatóan jelen lesz Porosenko elnök is.

 

Forrás: AFP Sergei Supinsky

 

Miközben turisták ezrei lepték el az ukrán fővárost a dalfesztivál miatt, addig a katonai mellett a belső feszültségek sem enyhülnek. Olyan események, mint a ,,bankbefalazások” már-már a mindennapok részét képezik. A legutóbbi hírek szerint a Harkivban található orosz Szberbank fiókját torlaszolták el hatalmas betonfallal.

 

Az Azov önkéntes ezred civil szervezetének aktivistái által végrehajtott akciók célja, hogy az orosz banklánc vonuljon ki Ukrajnából, melyért az ukrán vezetés is mindent elkövet. A nyomásgyakorlás eredményeképp értesülések szerint a Szberbank ukrajnai leányvállalatát 55%-ban egy fehérorosz vállalat fogja megvásárolni.

 

Attól függ, honnan nézzük: gazdasági adatok

 

A Világbank elemzése szerint a 2015-ös évtől kezdődően az ukrán gazdaság a válságból kifelé ívelő pályát mutat. Ez a gazdasági prosperitás előreláthatólag erősödni fog a következő években. A nemzetközi szervezet pozitívumként emeli ki a mezőgazdasági szektor megerősödését, míg kockázati tényezőként természetesen a keleti konfliktust és a kedvezőtlen világgazdasági folyamatokat nevezi meg. Emellett ne feledkezzünk meg a politikai környezet alakulásáról sem.

 

Forrás: Worldbank

 

A 2017. április 4-én közzétett adatok szerint ebben az évben több mint két és fél százalékos reál GDP növekedés várható. Ezzel párhuzamosan az export- és importforgalomban is előrelépés (1,6; 1,7%) prognosztizálható.

 

Forrás: Worldbank

 

A Világbank számításai mellett az ukrán állami statisztikai hivatal is kedvező adatokat közölt. A napokban hozta ugyanis nyilvánosságra, hogy idei év első negyedében 19,3 százalékkal nőtt reálbér a tavalyi év hasonló időszakához képest.

 

Ezen pozitív jövőképeknek némileg ellentmondanak az Ukrán Nemzeti Bank számításai, melyek szerint az államadósság mértéke a GDP-hez viszonyítva elérte a 81,8%-ot. (Ez azonban még a korábban az állam által meghatározott értéken belül van.) A szerv az idei évre további adósságnövekedést (88,8%) jósol. Az adósságspirál tehát erősen fenyegeti Ukrajnát.

 

Azt az Ukrajnát, amely a napokban Kijevben parádézó európai nemzetektől (IMF, EU) remél további pénzügyi segítséget, melyet feltehetően meg is fog kapni. Így pedig tovább folytatódik a folyamat, melyben a megtermelt GDP-jének még nagyobb részét kell, hogy visszafizetésre fordítsa.

 

Julija Szamojlova orosz énekesnő, aki idén biztos nem vesz részt az ESC-en. Forrás: AFP

 

Arról, hogy politikai erőfeszítések tették lehetővé, hogy ma az ukrán fővárosban rendezhetnek dalfesztivált, ne legyen kétségünk. És ha a show forgatagában egy pillanatra megfeledkeztünk is volna a tényről, gondoljunk csak arra, hogy orosz versenyző miért nincs az indulók között.

 

Továbbá ne essünk mi is abba a tudatosan sugallt skizofrén állapotba, hogy megfeledkezzünk arról, hogy a sokféleség és tolerancia unalomig sulykolt elveinek jegyében megrendezett európai? rendezvénynek egy olyan ország adott otthon, ahol háborús konfliktus zajlik. És amelynek jövőjéről azok fognak dönteni, akik tegnap még nála puccparádéztak.

 

Békési Júlia Boglárka

 

Források: Worldbank.org, consilium.europa.eu, osw.waw.pl(EN), kyivpost.com, focus-economics.com, MTI, Kitekintő, HVG, Karpathir.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!