Hatalmas a nyomás Donald Trump amerikai elnökön, több botrány is kirobbant vele vagy épp csapatával kapcsolatban. Trump és a liberális (és mainstreami) média kapcsolata legendásan rossz, így nem csoda, hogy az elmúlt napok eseményei miatt ott ütik az amerikai elnököt, ahol érik.

 

Trump a múlt héten váratlanul menesztette az FBI igazgatóját, James Comey-t, a sajtó szerint azért, mert túlságosan belevetette magát a Trump stábja és Oroszország közti esetleges kapcsolatot vizsgáló nyomozásba.

 

A dolog érdekessége, hogy ugyanezt az FBI igazgatót tette felelőssé Hillary Clinton azért, hogy elvesztette a választásokat. Egyébként Comey a tavalyi elnökválasztási kampányig mind a republikánusok, mind a demokraták bizalmát élvezte.

 

 hirdetes_300x300  

A 9/11 utáni Amerika FBI-igazgatója fog nyomozni Trump után

 

Az egymásra rakódó botrányok miatt a amerikai igazságügyi minisztérium az eddig leghosszabb ideig hivatalban lévő egykori FBI-vezetőt, Robert Muellert bízta meg Trump és Oroszország kapcsolatának kivizsgálásával. Mueller szintén mindkét párt bizalmát élvezi, pláne, hogy ő volt a Szövetségi Nyomozóiroda igazgatója az újkori Amerika legtraumatikusabb időszakában – 2001-től kezdődően egészen 201-ig. Azért esett pont őrá a választás, mert bármilyen eredményre is jut, azt valószínűleg hitelesnek fogadják el.

 

Trump másik nagy felháborodást kiváltó ügyét a The New York Times hozta felszínre, az amerikai lap korábban arról közölt írást, hogy Donald Trump februárban arra kérte Comeyt, hogy állítsa le korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn elleni nyomozást. Ma reggelre pedig a The New York Times már arról cikkezett, hogy a Trump-adminisztráció abszolúte tisztában volt azzal, hogy Flynn valójában a törökök lobbistája.

 

A képen Robert Mueller FBI igazgató (balra) aki 2013-ban a Fehér Ház udvarán átadja a stafétát utódjának, a most nagy hirtelenséggel leváltott James Comey-nak (jobbra). Fotó: TheGuardian.com

 

A török lobbista

 

Flynn ellen – aki mellesleg az amerikai hadsereg tábornoka – azért indítottak vizsgálatot, mert fennállt a gyanú, hogy a tavalyi elnökválasztási kampány idején titokban – közvetítők segítségével – a török kormány fizetett lobbistája volt.

 

Egyes értesülések szerint többek között az volt a feladata, hogy bizonyos Obama elnök által elrendelt Iszlám Állam elleni hadműveleteket megakadályozzon – konkrétan az IÁ központja elleni döntő ütközetet, mert abban részt vettek volna Törökország ősellenségei is, a kurdok.

 

Hogy Trump tudott-e Flynn szerepéről, vagy sem, nem tisztázott. Nyilván nem véletlenül kényszerült a tábornok lemondásra, mindenesetre a The New York Times érvei, miszerint tudtak Flynn érintettségéről, nem annyira meggyőzőek – valószínűleg annyit tudhattak, hogy Trump csapatában vizsgálat folyik ellen. Végül pedig távozott is hivatalából.

 

Leválthatják az amerikai elnököt, de…

 

A mostani botrányoktól a demokraták és a liberális média azt várja, hogy elinduljon az úgynevezett impeachment, vagyis az amerikai elnök elleni felelősségre vonási eljárás, amely akár lemondatással is járhat.

 

Az impeachment eljárást a képviselőházban és a szenátusban folytatnának le, és rendkívül kicsi az esélye, hogy idáig fajulnának a dolgok Washingtonban. Eddig az amerikai történelem során két alkalommal volt példa ilyen eljárásra: 1868-ban Andrew Johnson ellen, majd 1998-ban Bill Clinton ellen. Ez utóbbit a Monica Lewinsky-ügy miatt cibálták bizottság elé.

 

Az említett két eset egyike sem végződött lemondatással, ám példaértékű lehet Trump „jóakarói” számára Richard Nixon esete, aki a Watergate-botrányba bukott bele, úgy, hogy inkább lemondott, még mielőtt elindították volna ellene a felelősségre vonási eljárást.

 

1998-as sajtó a Clinton elleni eljárásról. Végül a két elítélő határozati javaslat közül egyik sem ment át a szenátuson, így Clinton maradhatott még egy ideig az elnöki székben. Forrás: revereradionetwork.com

 

Putyin: nem értik, hogy saját országuknak ártanak

 

Mindenesetre a tőzsde már elkezdte beárazni Trump bukásának esélyeit, egyes értékpapírok 10 hónapos minimumra csökkentek. Európában valószínűleg megvárják, mi lesz az egész hajcihő vége, aligha akarnak belefolyni az amerikai belpolitikába, mikor épp most erősítette meg egymás pozícióját a francia elnök és a német kancellár.

 

Vlagyimir Putyin a Trump orosz vonatkozását mindenáron erőltető média hadjárata kapcsán annyit mondott, hogy az Egyesült Államokat „lenyeli a politikai skizofrénia”, és amiatt panaszkodik, hogy egyesek mindenáron meg akarják akadályozni a két ország közötti partnerséget.

 

Putyin reagált arra is, hogy a napokban bombaként robbant a hír a baloldali sajtóban: Trump titkos információkat adott át a Washingtonba hivatalos ügyben érkező Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek. Az orosz elnök szerint az ilyen állítások az „oroszellenes hangulat” ösztönzésére szolgálnak, és az ilyen állítás terjesztői

 

„vagy nem értik, hogy ezzel saját országuknak ártanak, ami azt jelenti, hogy egyszerűen csak ostobák, vagy pontosan értik, és akkor veszélyesek és gátlástalanok”.

 

 

Körkép.sk, Bloomberg.com

Nyitókép: thinkprogress.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!