Donald Trump amerikai elnök Szaúd-Arábiában tett látogatása igencsak kedvezett az amerikai fegyveriparnak. Gigászi, milliárd dolláros (cca. 98,4 milliárd eurós) fegyverszállítási egyezményt kötött az USA és a szaúdi vezető.

 

Ahogy azt megszokhattuk az utóbbi időben, ismét egy névtelen forrásnak köszönhetjük a hírt, aki azt is elmondta, hogy az amerikai-szaúdi szerződés aláírásánál jelen lesz Rex Tillerson amerikai külügyminiszter is.

 

Washington, úgy tűnik, nagy mennyiségű védelmi technikát akar eladni Rijádnak, amellyel az amerikaiak Szaúd-Arábia és a Perzsa-öböl biztonságát és stabilitását szeretnék növelni. A szunnita Szaúd-Arábia fegyverekkel történő ellátása egyértelműen Irán kordában tartását szolgálja.

 

 hirdetes_300x300  

Trumpot elkísérte felesége és lánya is, és (a nemrégiben ott vendégeskedő Angela Merkelhez hasonlóan) azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy megsértve az ottani szokásokat nem viseltek fejkendőt.

 

Trump egyébként azt kérte a szaúdi királytól, hogy „tüntesse el” országából a terroristákat. Ez azért is érdekes, mert többen tényként kezelik, hogy Szaúd-Arábiának köze volt több terrorista-csoport támogatásához is. A szaúdi vezetés ilyen téren kényes helyzetben van, ha nem akarja maga ellen kihívni a vallási vezetők haragját, bizonyos „engedményeket” kell tennie a szélsőségesek javára.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Nyitókép: dailymail.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!