Féléves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy macedón bíróság kedden nyolc embert, akiket azzal vádoltak, hogy részt vettek a szkopjei törvényhozás április 27-i megtámadásában – jelentette a helyi sajtó.

 

A vádlottak bűnösnek vallották magukat, így féléves börtönbüntetésüket egy évre felfüggesztette a bíróság. Az egyik vádlott, Dimcse Hrisztoszki azonban korábban tíz évet ült börtönben kettős gyilkosságért, így őt a bíróság másfél éves börtönbüntetésre ítélte, amelyet öt évre függesztettek fel.

 

A macedón sajtónak nyilatkozó jogászok egy része bírálta az ügyészséget, amiért az csak a legenyhébbnek számító bűncselekménnyel – hivatalos személy munkájának tömeges akadályozásával – vádolta meg a parlament támadásában részt vevőket. A bírálatok szerint ezzel az ügyészség „az igazságot akarja leplezni, és meg akarja védeni a szervezőket”.

 

 hirdetes_400x285  

A Macedón Helsinki Bizottság korábban közölte, hogy az április 27-én történtekkel összefüggésben 28 bűncselekményt követtek el, egyebek mellett gyilkossági kísérletet, árulást és terrorizmust.

 

Április 27-én feldühödött jobboldali tüntetők azt követően törtek be a parlament épületébe, hogy a szociáldemokraták és az albán kisebbségi képviselők a parlament ülésén kívül új házelnököt választottak egy albán képviselő személyében.

 

Az összecsapásokban több mint százan sérültek meg, köztük parlamenti képviselők és rendőrök is. Néhány támadó símaszkot viselt, és fegyverrel fenyegetőzött, Zijadin Selát, az Albánok Szövetsége nevű párt elnökét pedig súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

 

 

MTI

Nyitókép: thewest.com.au

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!