Az ENSZ Biztonsági Tanácsának diplomatája az ülést követően helyi idő szerint hétfőn úgy fogalmazott, hogy az elért eredmények ellenére az IS elleni harc továbbra is „óriási kihívást“ jelent.

 

Az észak-iraki Moszul felszabadítása egyre közeledik, a saját kalifátus kihirdetett szélsőséges Iszlám Állam nevű terrorszervezet napjai „meg vannak számlálva“, fogalmazott Ján Kubiš, az ENSZ iraki különmegbízottja

 

A terrorszervezet harcosai azonban egyre nagyobb mértékben használnak élő pajzsként civileket, ami „a terroristák embertelen, barbarizmusát“ mutatja.

 

 hirdetes_400x285  

Az iraki erők amerikai segítséggel tavaly októberben indították meg a második legnagyobb iraki város, Moszul felszabadítását célzó hadműveletet. A város keleti része már „teljesen szabad,“ bár ez a szélsőségesek elleni harc további folytatását is jelenti.

 

Kubiš reményét adott annak, hogy „az IS elleni nagy katonai hadművelet az idei év végéig befejeződhet, bár számolni kell azzal, hogy a biztonsági helyzet Irakban továbbra is instabil lesz, és számolni kell továbbra is a Dais civilekkel szembeni támadásaira.”

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!