Az egykori görög kormányfő, Lukasz Papademosz megsérült egy robbantásban, ami saját autójában következett be. A BBC brit közmédia szerint egy levélbomba okozta a detonációt.

 

A 69 éves politikus és sofőrje végtag-sérüléseket szenvedett el, de nincsenek életveszélyben.

 

Papademosz 2011 novemberétől 2012 májusáig volt megbízott miniszterelnök a görög válság tombolása idején. Ezen kívül az Európai Központi Bank alelnöke is volt.

 

 hirdetes_400x285  

Egyes források szerint két banktisztviselő is tartózkodott az autóban, de állapotukról és kilétükről egyelőre nincs információ. Egyelőre senki sem vállalta a felelősséget a robbantásért.

 

Márciusban Görögországból küldtek levélbombát a Nemzetközi Valutaalap párizsi irodájába, akkor egy ottani alkalmazott szenvedett kéz és arcsérüléseket. Pár nappal korábban a német pénzügyminiszternek, Wolfgang Schaublenak küldtek egy ugyanilyen levélbombát, az fennakadt a hatóságok rostáján és megsemmisítették a szerkezetet. Mindkét esetben a Conspiracy of Fire Cells nevű szélsőséges baloldali csoport vállalta a felelősséget.

 

Görögországban nemrég fogadott el a kormány újabb megszorító intézkedéseket, amelyek hatalmas közfelháborodást keltettek, általános sztrájkok és tüntetések törtek ki országszerte. A görög államadósság mértéke az ország által megtermelt GDP 179 százaléka, számszerűleg 315 milliárd euró (ez a szlovákiai GDP csaknem négyszerese).

 

Görögország 320 milliós mentőcsomagot kapott, de azt csak fokozatosan szabadítják fel számára, ha teljesíti a hitelezők feltételeit –  a megszorító intézkedéseket. Ezek a hitelezők az IMF, az Európai Központi Bank és az Európai Unió, a görög államadósság legnagyobb hitelezője a tagállamok közül Németország.

 

BBC.com, Körkép.sk

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!