Az Egyesült Államok várhatóan betiltja a laptopokat a légijáratok fedélzetén.

 

Az Egyesült Államok várhatóan megtiltja a laptopok felvitelét a bel-és külföldi légijáratok fedélzetére – erről John Kelly belbiztonsági miniszter nyilatkozott a Fox televíziónak adott interjújában.

 

Szigorítják a felvihető kézipoggyász tartalmát

 

 hirdetes_300x300  

A miniszter szerint a kormányzat azt tervezi: a repülés biztonsága érdekében „megemeli a korlátokat”, és a többi között nagyon megszigorítja, hogy mi vihető fel a fedélzetre kézipoggyászként.

 

„A terroristák annak a megszállottjai, hogy repülés közben robbantsanak fel egy gépet, kivált, ha az amerikai járat és tele van amerikai utasokkal”

 

– fogalmazott Kelly, hozzátéve, hogy „valós, és nagyon kifinomult módszerek miatti fenyegetettségről” van szó.

 

Nem azonosítható, hogy a számítógépben elhelyeztek-e valamit

 

A laptopok betiltásáról szólva elmondta: a kézipoggyászok átvilágításánál jól látható, hogy mi van a csomagban, tehát látható a laptop is, ám az már nem azonosítható, hogy a számítógépben elhelyeztek-e valamit. Kelly hangsúlyozta, hogy a laptopok betiltása csak egyike a várható megszigorított intézkedéseknek, s bevezetésük időpontjáról még nem született döntés.

 

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA) egyébként egyes amerikai repülőtereken már megkezdte az új ellenőrzési módszerek kipróbálását, márciusban pedig már tíz repülőtérről – köztük az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Törökország reptereiről – érkező járatokon betiltotta a nagyobb elektronikus szerkezetek fedélzeti szállítását.

 

Az IS számítógépekbe épített bombákkal kísérletezhet

 

Nyilvánosságra került hírszerzési jelentések szerint ugyanis az Iszlám Állam nevű terrorszervezet számítógépekbe épített robbanószerkezetekkel kísérelhet meg merényleteket, elsősorban amerikai repülőjáratokon. Ezt – mint Donald Trump amerikai elnök a washingtoni tárgyalásaikon elmondta az orosz külügyminiszternek, Szergej Lavrovnak – az Iszlám Állam szervezetébe beépült izraeli hírszerzés derítette volna fel.

 

MTI

 

Nyitókép: airportal.hu (illusztrációs felvétel)

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!