Puerto Ricóban a népszavazáson nagyon alacsony részvétel mellett a többség arra voksolt, hogy a sziget legyen az Egyesült Államok 51. tagállama.

 

A karibi sziget az Egyesült Államok társult állama, és a vasárnapi referendumon a szavazók 97 százaléka foglalt állást amellett, hogy Puerto Rico teljes jogú állama legyen az Egyesült Államoknak. A részvételi arány azonban alig 23 százalékos volt, így a népszavazás eredménye nem kötelező érvényű.

 

A három és félmillió lakost számláló szigeten legutóbb 2012-ben tartottak népszavazást, akkor a szavazók 61 százaléka döntött a teljes jogú tagállammá válás igénye mellett. A washingtoni kongresszus azonban nem foglalkozott a referendum eredményével.

 

 hirdetes_400x285  

Megfigyelők szerint a republikánus többségű szövetségi kongresszus ódzkodik attól, hogy Puerto Rico teljes jogú szövetségi állam legyen, ebben az esetben ugyanis biztosítani kellene további két szenátori és több képviselői helyet a washingtoni törvényhozásban, és a republikánusok attól tartanak, hogy ez a Demokrata Pártot erősítené.

 

Az alacsony részvétel miatt a népszavazás eredményét Washingtonban várhatóan nem is fogadják majd el.

 

Forrás: Reuters

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!