Rómába irányították át a Croatia Arlines horvát légitársaság Zágráb-Dubrovnik járatát pénteken éjjel, mert a tengerparti üdülővárosban az erős szél miatt nem tudott leszállni a repülőgép, éjfél után pedig már nem működött egyetlen más repülőtér sem Horvátországban.

 

A repülőjárat 124 utassal – köztük külföldi turistákkal – a fedélzetén 23 óra 7 perckor indult el Zágrábból Dubrovnikba, de az erős szél miatt nem tudott landolni a dél-adriai városban, ezért vissza akart fordulni Zágrábba. A március végén megnyitott új zágrábi repülőtér irányítótornyából azonban meglepő válasz érkezett: nem tudják fogadni a járatot, mert nincs személyzet a repülőtéren. Mivel sem a spliti (amely már 22 óra után bezár), sem a zágrábi repülőtér nem volt nyitva ebben az időszakban, a pilóta kénytelen volt a legközelebbi repülőtér, a római felé venni az irányt.

 

A Jutarnji List horvát napilap beszámolója szerint a problémák Rómában is folytatódtak. Az olasz rendőrség nem számított nemzetközi járatra, ezért hosszabb ideig tartott az ellenőrzés. Az utasok egy részét buszokkal szállították el szállodákba szombaton reggel, de sokan – főleg horvát gyerekes családok, akik nem rendelkeztek utazási okmányokkal, hiszen belföldi járaton utaztak – a repülőtéren rekedtek. Az emberek szombaton is több órát vártak arra, hogy egy másik repülőgépet küldjön értük a horvát légitársaság.

 

 hirdetes_810x300  

A Zágrábból pénteken késő este induló belföldi járat utasai végül szombat délután, 18 óra késéssel érkeztek meg Dubrovnikba.

 

A horvát sajtó a hétvégén arról cikkezett: szégyen és botrány, hogy egy országban, amelyben a turizmusban az egyik legfontosabb vonzerő, már a szezon elején ilyen történhet.

 

Oleg Butkovic közlekedési miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: „A zágrábi repülőtérnek napi 24 órát kell működnie, ezzel megszegték a szabályokat”. A tárcavezető hozzátette: a polgári légiközlekedési hatóságoktól a legszigorúbb büntetést kéri a fővárosi repülőtér igazgatósága ellen.

 

MTI

Nyitókép: totalcroatianews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!