Az ohiói Cincinnatiban hétfőn meghalt Otto Warmbier, az az egyetemista, akit a múlt héten kómában szállítottak haza Észak-Koreából. A 22 éves Otto Warmbier a cincinnati kórházban hunyt el délután. Ezt szülei tudatták közleményben.

 

Az egyetemista szervezett utazás keretében 2016-ban Észak-Koreában járt, ahol a szállodában el akart tenni egy propaganda-plakátot. Ezért letartóztatták és „államellenes bűncselekmény” vádjával tizenöt évi kényszermunkára ítélték. Tizenhét hónapi fogva tartás után, a múlt héten – az amerikai külügyminisztérium különmegbízottjának phenjani egyeztetései után – hozták őt vissza az Egyesült Államokba, éber kómában. A hivatalos észak-koreai álláspont szerint a bénulást okozó botulizmusban betegedett meg és az altatótól esett kómába.

 

Az amerikai orvosok azonban megállapították: szervezetében nyoma sem volt botulizmusnak, súlyos idegi sérüléseket szenvedett és agysejtjeinek nagy többsége elhalt. Az orvoscsoport jelentése vegetatív állapotban lévő agyhalottnak minősítette a fiatalembert. Otto Warmbier édesapja a múlt hét csütörtökön, a fia hazaszállítása után tartott sajtóértekezletén azt mondta: a fiát brutálisan megverték és nem sokkal az ítélethirdetés után, 2016 márciusában, kómába esett.

 

 hirdetes_810x300  

Susan Thornton, az amerikai külügyminisztérium ázsiai ügyekért felelős államtitkára hétfőn – még Warmbier halálhírének bejelentése előtt – azt hangoztatta, hogy az amerikai kormányzat aggódik az Észak-Koreában még fogvatartott három másik amerikai állampolgár állapota miatt. Mindhárom fogvatartott amerikai egyébként koreai gyökerű.

 

MTI
kép: topky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!