Kilenc órán át tartották blokád alatt a venezuelai parlamentet Nicolás Maduro államfő hívei, akik reggel törtek be az ülésterembe, véresre vertek több ellenzéki képviselőt, és csak este engedték ki a bent rekedt több száz embert.Végül a rohamrendőrök és katonák kordont vontak az épület köré, de csak többszöri próbálkozás után sikerült kiüríteniük. A kormánypárti tüntetők petárdákkal dobálták a kifelé jövőket.

 

„A ma készült felvételek láttán az ember összezavarodik. Azt gondolhatná, hogy itt egy erős kormány irányít. De nem – nagyon nem. Ez egy gyenge parlament, egy bukott parlament, egy gyáva parlament, a kormánnyal együtt” – mondta a Nemzetgyűlés elnöke, Julio Borges.

 

 

 hirdetes_810x300  

Venezuelában a függetlenség napját ünnepelték szerdán, a kormánypártiak pedig tüntetést szerveztek a parlamenthez. A törvényhozásban az ellenzék van többségben, de egyelőre nem sikerült leváltani a szocialista kormányt. Nicolás Maduro elnök alkotmányozó nemzetgyűlési választást írt ki július 30-ára, hogy felülírhassák a végrehajtó hatalom előtt álló jelenlegi korlátozó rendelkezéseket. Válaszul a parlament két héttel korábbra népszavazást írt ki az alkotmányozó nemzetgyűlés támogatásáról vagy elutasításáról.

 

Euronews
kép: REUTERS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!