Bár a hamburgi G20-csúcstalálkozóval kapcsolatban elsősorban a városban zajló zavargások juthatnak eszünkbe, de ezen kívül számos fontos vagy inkább jelzésértékű dolog zajlik a tárgyalásoknak otthont adó épületek falai között.

 

Annyi biztos, hogy Angela Merkel német kancellár számára iszonyú nehezen telnek a találkozó napjai. Az ő kezdeményezésére szervezték meg csúcsot épp Hamburgban, az észak-németországi kikötővárosban, ami nem mellékesen a kancellárasszony szülővárosa is. Az utcákon kialakult helyzet azonban a választási megmérettetés előtt álló országvezetőt láthatóan igénybe veszi – a szokásosnál jóval több „merkeli pillanatot”, grimaszt és méltatlankodó ábrázatot örökítettek meg a fotósok és az operatőrök (cikkünk végén ezek megtekinthetőek).

 

A tüntetéseket látva pedig nehéz elsiklani afelett, hogy a társadalom Nyugat-Európában is egyre megosztottabb. Aligha elképzelhető, hogy Merkel engedi eddig fajulni a helyzetet, ha tudja, hogy ekkora indulatokat szabadít el a világrend meghatározó vezetőinek találkozója.

 

 hirdetes_810x300  
G20-csúcs az utcán péntek este. Fotó: TheGuardian.com

 

Csúcs a csúcson

 

A csúcs pénteki napjának kiemelkedő jelenete Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes találkozója, ami egy kézrázással és kölcsönös bókolással indult, majd egy szíriai fegyverszüneti megállapodással folytatódott.

 

Ennek értelmében Oroszország és az Egyesült Államok fegyverszünetet léptet életbe Szíria délnyugati részében július 9-étől. Az egyezséget támogatja Izrael és Jordánia is, ők vannak ugyanis a legközelebb az érintett területhez. A szír-izraeli határ közelében nemrég olyan heves harcok dúltak, hogy néhány löveg célt tévesztett, és izraeli területet bombázott a Golán-fennsíkon, mire Izrael légicsapást rendelt el válaszként.

 

Donald Trump azzal vágott neki az elnökválasztási kampánynak, hogy rendezi Amerika viszonyát Oroszországgal, ám ezt az orosz hackerek állítólagos beavatkozása az amerikai választásokba illetve az emiatt kitört médiahadjárat megakadályozta. Az amerikai média pedig valószínűleg igyekszik minél tovább életben tartani a témát, hogy a két elnök közötti viszony ne enyhüljön.

 

 

Oroszország és az USA viszonya elég feszült, miután Trump rakétatámadást rendelt el egy szír légitámaszpont ellen (amelyet egyébként orosz technikával szereltek fel, és amit az orosz légierő is használt).

 

Az azonban sokat elárul, hogy Vlagyimir Putyin kénytelen volt megvárakoztatni Abe Shinzo japán miniszterelnököt, mert Trumppal a tervezett fél óra helyett két és negyed órát tárgyalt – nyilván volt miről.

 

A kérdés az, hogy az orosz-amerikai viszony milyen irányt vesz. Szírián kívül ugyanis több kényes kérdést is meg kell válaszolniuk, például az ukrán válságot, vagy a Krím elfoglalása miatt bevezetett oroszellenes szankciókat.

 

Szabadkereskedelem

 

Egyelőre nem nagyon történt előrelépés a tekintetben, hogy az USA hajlandó legyen aláírni egy olyan zárónyilatkozatot a csúcs végén, ami kiemeli a szabadkereskedelem további mélyítésének fontosságát. A találkozó szétesett, ugyanis Merkel és Trump véleményét nem sikerült közelíteni a témában. Trump a protekcionista elképzelések híve – Merkel pedig (mint a legtöbbet exportáló uniós tagállam vezetője) a szabadkereskedelemé.

 

„Az államvezetők küszködnek a nyilatkozat végső formájának megfogalmazásával, amelynek célja, hogy áthidalja az Egyesült Államok és a többi G20-as ország közötti nézetkülönbségeket a kereskedelemmel kapcsolatban”

 

nyilatkozta Angela Merkel az újságíróknak kora este.

 

Hasonlóan nehéz a helyzet a klímaegyezmény betartatásával kapcsolatban, ahol már nem csak az USA lóg ki a sorból.

 

Nem közelednek a nézőpontok. Fotó: TheGuardian.com

 

Közben az utcákon tovább dúlnak az utcai zavargások. Jelentések szerint eddig 200 rendőr sérült meg, a tüntetők részéről 14-en kerültek kórházba, hármuk állapota súlyos. A csúcstalálkozó idejére több mint 20 ezer rendőrt vontak össze a többi tartományból Hamburgba a biztonság szavatolása érdekében.

 

Békésen is lehet. Fotó: TheGuardian.com

 

Passzív ellenállás a vízágyúk előtt. Fotó: TheGuardian.com

 

Mindenhol tüzek, tömeg és rendbontás. Hamburg sötét napjai. Fotó: TheGuardian.com

 

Rendőrroham. Fotó: TheGuardian.com

 

Fotó: TheGuardian.com

 

 

Az utcai harcok után jöjjön a csillogás:

 

A tárgyalások helyszínéül szolgáló Elbai Filharmónia épülete. Gyönyörű, lehengerlő és fényűző. Fotó: TheGuardian.com

 

Vacsora G20-módra. Fotó: TheGuardian.com

 

 

Fotó: Dailymail.co.uk

 

Fotó: Dailymail.co.uk

 

Angela Merkel nagy pillanatai:

 


Putyinnál egyértelmű a gesztus, Trumpnál sincs véka alá rejtve az alapérzelem. Theresa May brit kormányfő és Merkel kézfogása is nagyon árulkodó: nem nagyon kedvelik egymást.

 

Macron keresztülvágja magát a tömegen…

 


…vagy nem találja a helyét.

 

Körkép.sk, TheGuardian.com, MTI

Nyitókép: Dailymail.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!