Csehország válaszlevélben utasította vissza az Európai Bizottság vádjait, miszerint nem teljesíti a menekültek befogadására megszabott uniós kötelező kvótákat.

 

A hivatalos cseh álláspontot, amely válasz az Európai Bizottságnak Csehország, Lengyelország és Magyarország ellen az ügyben a közelmúltban indított kötelezettségszegési eljárására, Prága csütörtökön küldte el Brüsszelbe – közölte Lucie Dvoráková, a cseh belügyminisztérium szóvivője Prágában.

 

Brüsszel egyebek között azt rótta fel Csehországnak, hogy az ismételt felszólítások ellenére sem vette át Olaszországtól és Görögországtól a rá eső menekülteket, s ezzel megszegte vállalt kötelezettségét.

 

 hirdetes_810x300  

„A kvóták nem teljesítése miatti kifogásokat határozottan visszautasítjuk. Ráadásul Olaszország és Görögország területén jelenleg nincs olyan menekült, aki teljesítené az áthelyezés követelményeit, ezért bármiféle ajánlat Csehország részéről pillanatnyilag tárgytalan”

 

– mondta Milan Chovanec cseh belügyminiszter.

 

A cseh belügyminisztérium válaszában ugyanakkor azt állítja, hogy sem Olaszország, sem Görögország nem működnek együtt megfelelő módon Prágával a menekültek sikeres átvételének kérdésében. A legnagyobb problémának a menekültek regisztrációját és identitásuk megállapítását érintő rendszert minősítette a belügyminiszter.

 

Rámutatott, hogy maguk a migránsok sem tanúsítanak érdeklődést a Csehországba település iránt.

 

„Azonkívül, hogy pillanatnyilag minden ajánlat a Cseh Köztársaság részéről tárgytalan, a Cseh Köztársaságnak következetesen az a meggyőződése, hogy az egész kötelező kvótarendszer működésképtelen”

 

– hangsúlyozta Milan Chovanec.

 

MTI

Nyitókép: tbss.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!