A székelyföldi problémák felsorolásával és székely zászlóval várták Klaus Johannis államfőt Csíkszeredában, ahol a Következetesség és átláthatóság című közvitán kezdődött el a hivatalos látogatása Hargita és Kovászna megyében. Az államfőnek még a székely himnuszt is elénekelték, amelyet végighallgatott, mivel „nem csak a protokoll a fontos, hanem az is, ami az emberek lelkéből jön”.

 

A közvitán többek között Borboly Csaba és Tamás Sándor Hargita, illetve Kovászna megyei tanácselnökök, valamint Ráduly Róbert csíkszeredai és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester is részt vett – írja a Transindex. A beszélgetés után Iohannis Európa-szinten példaértékűnek nevezte, hogy Romániában a kisebbségi nyelveket lehet használni az iskolákban, a sajtóban, és a közigazgatásban is, amennyiben nagyobb számú kisebbségi él az adott településen.

 

„Azt hiszem, ennek lehetőségét – legalábbis európai szinten – nagyon pozitív példaként tartják számon”

 

– jelentette ki az államfő.

 hirdetes_300x300  

 

forrás: szekelyhon.ro

 

Iohannis arról is beszélt Csíkszeredában, hogy a Kovászna és Hargita megyei infrastruktúrával kapcsolatban „vannak elmaradások”, és „nagy kár” lenne, ha az idegenforgalmi potenciállal rendelkező térség elszigetelve maradna az ország többi részétől.

 

Ráduly Róbert egy székely zászlót is ajándékozott az államfőnek, ő pedig cserébe egy román nemzeti trikolórt adott Rádulynak.

 

forrás: szekelyhon.ro

 

Sportszerűnek nevezték az államfővel folytatott tárgyalásokat

 

 

A sepsiszentgyörgyi megyeházáról kijövet Klaus Iohannis a románoknak és a magyaroknak is azt üzente: dolgozzanak együtt, mert ez az egyetlen célra vezető út mindenki számára. A sportszerűség fogalmával Ráduly Róbert jellemezte a megbeszélések természetét. Szerinte ezt jelezte az is, hogy az megbeszélések elején elhangzott a román és a székely himnusz és zászlót is cseréltek a székelyföldi önkormányzati vezetők és az elnöki hivatal képviselői.

 

 

Antal Árpád a párbeszéd őszinte és konstruktív voltát hangoztatta. A két polgármester mellett Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke is határozottan cáfolta, hogy etnikai alapon kérnének területi autonómiát Székelyföldnek.

 

Arra reagáltak, hogy Klaus Iohannis a délelőtti csíkszeredai önkormányzati fórumon szükségesnek tartotta a helyi és regionális autonómiát, de úgy vélte, hogy az etnikai alapú autonómia nem kívánatos.

 

forrás: szekelyhon.ro

 

Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta: tájékoztatták az elnököt arról, hogy Székelyföld számára olyan területi autonómiát tartanak szükségesnek, amilyen az olaszországi német többségű Dél-Tirol autonómiája. Hozzátette: abban egyeztek meg, hogy folytatni kell a párbeszédet. A városvezető azt hangoztatta, hogy az államfőnek be kellene tölteni az alkotmányos közvetítői szerepét a magyar közösség és az állami intézmények között.

 

Ráduly Róbert arról is tájékoztatta az államfőt, hogy az erdélyi magyar közösségre 1920 óta nemzetbiztonsági kockázatként tekintenek Romániában, és ezt nem tartja rendjén valónak. „Amíg ez a típusú gondolkozás nem változik meg, addig nehéz lesz őszinte partnereket találni a román többségben” – jelentette ki a politikus.

 

Ráduly  kampányjelleget is tulajdonított a mandátuma felénél tartó Klaus Iohannis látogatásának. Utalt arra, hogy a legutóbbi államfőválasztáson Iohannis Székelyföldön „sokat aratott anélkül, hogy vetett volna”, és ezt meg szeretné ismételni.

 

Főtér.ro , Transidex.ro, MTI
borítókép: foter.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!